Vind jij alle batterijen in de keuken?
Een paar keer per jaar is het zover. Dan zet iedereen zijn speurneus op en gaan we met zijn allen op zoek naar gebruikte batterijen in huis. Of op school. Een goede gewoonte!
Gebruikte batterijen bewaren we netjes in een doosje (liefst geen metalen of medicatiedoosje) tot ze naar een Bebat-inzamelpunt in de buurt kunnen. En ja, er zitten altijd batterijen verstopt in toestellen die we minder of niet meer gebruiken. Maar dat is buiten de speurneuzen gerekend...
Waar breng je de gebruikte batterijen naartoe?
Vind hier je Bebat-inzamelpunt.
Minder draadloze apparaten
In de keuken zijn er in verhouding minder toestellen op batterijen dan elders in het huis. Dat is ook niet nodig, want de meeste keukentoestellen blijven netjes op hun plek in de keuken en hoeven dus niet zo nodig draadloos, lees: makkelijk draagbaar te zijn.
Apparaten die opwarmen - denk maar aan een frituurpan of gril - verbruiken veel energie en daarvoor zijn batterijen meestal niet krachtig genoeg. In Nederland kreeg het nieuws dat de draadloze frituurpan eraan kwam veel positieve reacties (maar dat was een aprilgrap). Een koffiezetapparaat op lithium-ion batterijen kwam wel op de markt. Tot grote vreugde van bouwvakkers en truckers.
Ingeburgerd ondertussen is wel (bijvoorbeeld) de draadloze mixer, van staafmixer tot blender en foodprocessor. Maak je wel eens zelf een smoothie of verse soep? Dan weet je ook dat je erg in de knoop kan raken met de elektrische kabel. Met een draadloze mixer heb je de handen vrij. Soms zitten de batterijen in onverwachte hoekjes. Bijvoorbeeld: in het deksel van de Brita waterkan (om kraantjeswater te filteren). Daarin zit een batterij om elke week een streepje af te vinken op het mini display tot het tijd is om de filter te vervangen. Ook de kurkentrekker kan oplaadbaar zijn. En in een elektrische peper- en zoutmolen zitten vaak 4 AAA batterijtjes.
Waar of niet?
Soms hoor je iemand wel eens beweren dat je een voorraadje batterijen best in de koelkast bewaart. Waar of niet?
Op de keukenwerkplek
Probeer je graag nieuwe recepten uit? Dan is de kans groot dat je ideeën vindt op Pinterest en met de iPad aan de slag gaat in de plaats van een kookboek. Met een keukenweegschaal werk je secuur. Een oplaadbare kruimeldief of een handstofzuiger bewijst gouden diensten om je keukenwerkplek in een wip weer spic & span te maken.
Ook bij de kleinere toestellen die weinig stroom verbruiken, zitten er heel wat die op batterijen werken. Denk maar aan de kookwekker, de keukenthermometer waarmee je kan testen of het gebraad binnenin al gaar is en de melkopschuimer waarmee je heerlijke cappuccino’s maakt.
Met een swingend muziekje van de draagbare transistorradio? Jazeker. Dat maakt keukenklussen zoveel lichter. Vergeet ook niet naar omhoog te kijken. In steeds meer keukens zie je led-verlichting op batterijen, overal makkelijk te installeren en dankzij de led-lampen, extra energiezuinig. En gaat de tijd verbazend traag? Kijk dan zeker de batterij van de wandklok eens na.
Ook op batterijen ben je best zuinig. Er zijn er maar weinig die echt leeg zijn wanneer je ze vervangt. Werken ze onvoldoende voor het ene toestel, dan kunnen ze soms wél nog dienen voor een ander. De moeite waard om dat even uit te proberen!
Een laatste tip: bewaar afgedankte en nieuwe batterijen altijd apart van elkaar, nooit samen.
Hoe ga je veilig om met batterijen thuis?