Skip to content
Batterijen in wenskaarten: laat ze niet ontsnappen.

Batterijen in wenskaarten: laat ze niet ontsnappen.

Iedereen kent ze: de wenskaarten met muziekjes, gesproken wensen en lichteffecten. Maar ken je ook de batterijtjes die daar - meestal ongezien - voor zorgen? En weet je wat je er best mee doet wanneer de wenskaarten naar het oud papier verhuizen? We vroegen het aan Benny Van den Steen, verantwoordelijk voor het team dat de Bebat inzamelpunten bezoekt.

“Happy birthday to you!”, “Jingle bells, jingle all the way!”: het zijn maar twee bekende muziekjes die soms uit wenskaarten schallen wanneer je ze opendoet. Een tophit in de verkoop: elk jaar gaan daarvan enkele miljoenen over de toonbank. Niet alleen in de vorm van kaarten, maar ook als kleine wensdoosjes. Minder bekend zijn de batterijtjes die voor het geluid en/of licht zorgen. Meestal blijven ze ‘undercover’, binnen in de wenskaart. Na verloop van tijd verdwijnen ze ongezien mee bij het oud papier. 

Zingende wenskaart

Batterijtjes bij oud papier: waarom is dit geen goed idee?

Benny Van den Steen, Field Manager bij Bebat, deed onlangs onderzoek naar batterijen in wenskaarten en vertelt er meer over. “Waarom verdienen de batterijen in wenskaarten meer aandacht? Daar is meer dan één goede reden voor. In de aangiftes van de handelaars van de laatste jaren zien we dat het over miljoenen wenskaarten met batterijen gaat. In de meeste gevallen zijn het kleine alkaline knoopcelbatterijen, 2 à 3 per kaart. Wanneer zij worden weggegooid in de wenskaart bij het oud papier, dan maken zij de papierfractie (stroom van papierafval) onzuiver. Gevolg: het recycleren van het papier verloopt moeilijker. Dat willen wij voorkomen, natuurlijk.” 

Opgelet: risico op kortsluiting

De meerderheid van batterijen in wenskaarten zijn alkaline knoopcellen, maar heel soms gaat het over een andere soort: lithium knoopcellen. Van den Steen: “Fabrikanten van wenskaarten verzekerden ons dat de lithium-batterijen zelden worden gebruikt in wenskaarten, maar toch willen we waarschuwen dat ze een eigen risico kunnen meebrengen. Wanneer ze beschadigd raken, kunnen ze kortsluiten. Daardoor kunnen ze verhitten en zelfs ontbranden. Dat in de combinatie met papier is natuurlijk erg riskant."
Lees hier meer over de verschillende soorten batterijen

Knoopcellen in hand

Wat te doen met batterijen in wenskaarten?

Wat kan je doen om die batterijen uit de papierstroom weg te houden?

  • Scheur de wenskaart open tot het elektronicaplaatje zichtbaar wordt. De knoopcellen (2 à 3) zitten hier over het algemeen los in. 
  • Verwijder de knoopcellen voorzichtig met een schroevendraaier of penhouder. 
  • Verpak je ze samen met 9 volt-batterijen? Bescherm de polen van de 9 volt-batterijen met een stukje plakband. Bekijk hier nog meer veiligheidstips.
  • Breng de knoopcellen naar een Bebat inzamelpunt, zodat ze kunnen gerecycleerd worden. 
  • Lukt het verwijderen niet omdat de batterijtjes vastzitten?  Verwijder dan het hele elektronicaplaatje. Met het elektronicaplaatje (met of zonder batterijen) kan je terecht bij een inzamelpunt voor kleine elektronica.

 

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt