Skip to content
Batterijen meenemen op het vliegtuig: do's-and-don'ts

Batterijen meenemen op het vliegtuig: do's-and-don'ts

Batterijen meenemen op het vliegtuig. De do's-and-don'ts. Op reis gaan met fotomateriaal en reservebatterijen, je laptop en smartphone in de handbagage, een powerbank in de ingecheckte koffers … Wat zijn de do's-and-don'ts als je met accu’s op het vliegtuig wil stappen?

Breng je batterijen in kaart

Alles hangt af van de capaciteit en de samenstelling van je batterijen of powerbank. Losse lithium batterijen moeten bijvoorbeeld altijd in de handbagage. Soms mogen ze wel ingecheckt worden, maar dan moeten ze in een elektronisch apparaat zitten. Powerbanks worden door fabrikanten vaak zo gemaakt dat ze onder de 100 Wh (wattuur) blijven. Daardoor kan je ze meenemen in je handbagage. Hebben je accu’s een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh, dan moet je dit melden bij het inchecken. Vaak moeten ze in het ruim bij ‘speciale goederen’.

Veel powerbanks geven de capaciteit in mAh weer. Hoeveel Wh is dat dan? Deel het cijfer eerst door duizend om de capaciteit in Ah te kennen. Daarna vermenigvuldig je dit cijfer met het voltage van de batterij, en je hebt Wh. Deze calculator wijst je de weg!

Dubbelcheck!

Waar je ook heen reist en met welke accu’s je ook op het vliegtuig wil stappen, elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels voor het vervoer van accu’s. Bij sommige maatschappijen mogen batterijen niet in het ruim, maar moeten ze verplicht in de handbagage. Bij andere moeten ze worden ingecheckt en opgeborgen op een speciale plaats in het ruim. Check dus eerst en vooral op de website van je luchtvaartmaatschappij hoe de specifieke maatschappij met accu’s omgaat. Neem je veel extra accu’s mee, contacteer de luchtvaartmaatschappij dan vooraf. Zo ben je zeker wat je moet doen. 

GSm op vliegtuig

Check eerst en vooral op de website van je luchtvaartmaatschappij hoe de specifieke maatschappij met accu’s omgaat.

Veiligheid voorop

Neem je reservebatterijen mee op reis? Zorg dan dat ze veilig opgeborgen zijn. Plak de plus- en minpool af met een stukje tape en stop elke batterij in een apart plastic zakje. Meld altijd aan de incheckbalie dat je batterijen bij hebt. Zo volg je strikt de veiligheidsprocedure en ben je zeker in orde.

Terug in het land met een handvol lege batterijen? Breng ze naar een inzamelpunt. Er zijn in België 24.000 inzamelpunten, dus er is er altijd wel één in je buurt!

Goede reis!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt