Skip to content
Alles over gedifferentieerde bijdragen voor batterijen & accu’s

Alles over gedifferentieerde bijdragen voor batterijen & accu’s

Batterijen en accu’s. Niet meer weg te denken uit onze samenleving. En volop in opmars door het groeiende aantal smartphones, tablets, robots, e-bikes en EV’s. Om die batterijen na gebruik niet in het milieu te laten belanden, riep de overheid de ‘aanvaardingsplicht’ in het leven voor wie ze op de markt brengt.

Geen nood. Bebat neemt (bijna) alle taken van je over, maar jij doet wel aangifte en betaalt bijdragen. Deze bijdrage kan verschillen naargelang van het type en het gewicht van de batterij of accu. Hoe zit dat precies? Met deze blogpost ben je 100% mee. 

Waarover gaat het precies? 

Welke batterijen? 

Breng je draagbare, industriële en automotive batterijen of accu’s op de Belgische markt? Of producten met dit soort batterijen? Voor professionele klanten of voor consumenten? 
Neem hier alvast een kijkje

Dan blijf je verantwoordelijk voor die batterijen na hun ‘eerste leven’. Dan moeten ze veilig worden ingezameld, getransporteerd, ontmanteld, gerecycleerd, … Kortom: je zorgt ervoor dat die batterijen (en hun chemische stoffen) niét in het milieu terechtkomen. Wat er precies van jou wordt verwacht, is samengevat in een wettelijke aanvaardingsplicht. 

Meer weten? 
Download de brochure  

Weet je niet zeker of jij wel onder die aanvaardingsplicht voor batterijen valt? 
Doe dan eerst de test!


Sluit je aan bij Bebat, dan zorgt Bebat ervoor dat je helemaal in orde bent met de aanvaardingsplicht. 

Lithium ion batterijen

Milieu- en administratieve bijdragen 

Word je Bebat-deelnemer, dan neemt Bebat bijna alle verplichte taken van je over. Daartegenover staat dat jij elke maand of elk jaar aangifte doet en milieu- en administratieve bijdragen betaalt voor de verkochte batterijen. Let wel: die bijdragen zijn gedifferentieerd volgens het type batterij, de chemische inhoud en het gewicht. Met andere woorden: de bijdragen verschillen. Dat is logisch, want bepaalde soorten batterijen brengen hogere kosten voor inzameling en verwerking met zich mee, en meer veiligheidsrisico’s

Wat betaal je waarvoor? 

Naast een jaarlijkse fee van 60 euro (excl. btw) voor je deelname aan Bebat betaal je

  • een allesomvattende milieubijdrage voor batterijen tot 20 kg (loodbatterijen tot 3 kg) 
  • een administratieve bijdrage voor batterijen boven de 20 kg (loodbatterijen groter dan 3 kg). 

In dat laatste geval bekijkt Bebat samen met jou welke dienstverlening je wenst voor de inzameling en recyclage van deze afgedankte batterijen. 

De tarieven vind je hier terug

Hier download je een handig overzicht van alle gedifferentieerde tarieven.

Het verschil tussen milieu- en administratieve bijdragen? 

De milieubijdrage per verkochte batterij is allesomvattend, want zij dekt alle kosten voor het beheer van afgedankte batterijen en accu’s. Kosten voor:                                     

  • inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage
  • preventie, sensibilisering en communicatie
  • rapportering aan de 3 regionale overheden  

De administratieve bijdrage betaal je voor de grotere batterijen, die met een gewicht boven de 20 kg en voor loodbatterijen van meer dan 3 kg. Denk maar aan de accu’s van hybride en elektrische voertuigen, accu’s voor opslag van energie van zonnepanelen, etc. Inbegrepen zijn de kosten van preventie, sensibilisering, communicatie en rapportering.  

Let wel: deze administratieve bijdrage dekt niét alle kosten. Niet inbegrepen zijn de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage. Waarom niet? Gewoonweg, omdat er in dit geval niet één uniforme prijs mogelijk is, want de prijs is afhankelijk van gewicht, chemische familie, de nodige verpakking en de gevraagde dienstverlening. 

Ben je aangesloten bij Bebat, dan bezorg je aan Bebat de nodige informatie over de batterijen die je op de markt gebracht hebt, en over de inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage ervan. Dan kan Bebat in jouw plaats rapporteren aan de overheid.

Bebat kan je ook helpen met het inzamelen, ophalen en verder verwerken van de grote batterijen. Dit is dienstverlening op maat waarvoor je best meer info en een prijsvoorstel vraagt. Neem contact op met één van onze specialisten op emobility@bebat.be of op het nummer +32 (0)16 76 88 11. 

Verkochte batterijen: zo geef je die aan

Hoe weet Bebat exact hoeveel milieu- en administratieve bijdrage je in totaliteit verschuldigd bent? Door de aangifte die je doet van de batterijen die je tijdens het voorbije jaar hebt verkocht, los of ingebouwd in een voertuig of toestel. 

Hoe dikwijls geef je dat aan? 

Dat hangt af van het aantal batterijen dat je tijdens het jaar verkoopt. 

Hoeveel tijd kost die aangifte? 

Omdat Bebat jou het leven makkelijker maakt, ook als het over aangiftes gaat, kan je deze online indienen via het platform MyBatbase, speciaal voor Bebat-deelnemers.

“Het duurt slechts 2 minuten per maand om alle batterijen bij Bebat te declareren en aan onze wettelijke verplichting te voldoen”, getuigt Andy Vanhooreweghe, Operations Manager bij E.D.&A. En zo wist hij nog wel meer interessants te vertellen vanuit zijn ervaring. 

Het duurt slechts 2 minuten per maand om alle batterijen bij Bebat te declareren en aan onze wettelijke verplichting te voldoen.

- Andy Vanhooreweghe, Operations Manager bij E.D.&A -

Andy Vanhooreweghe, Operations Manager bij E.D.&A

- Andy Vanhooreweghe, Operations Manager bij E.D.&A -

Batterijen wetgeving zelf organiseren

De juiste nomenclatuurnummers 

Belangrijk voor je aangifte - en een correcte betaling van je bijdragen - is het nomenclatuurnummer of code per soort batterij. Aan elk nummer wordt een bijdrage gekoppeld in functie van het gemiddeld gewicht van het nomenclatuurnummer. Voor de nomenclatuurnummers waarbij je het gewicht moet opgeven, wordt de bijdrage bepaald in functie van dit gewicht. 

  • Bij de jaarlijkse aangiftes (minder dan 10.000 stuks/jaar) via myBatbase staan die nummers klaar in de aangifte. Het zoeken naar welke categorie van batterijen je moet nemen is dus eenvoudig. 
  • Bij de maandelijkse aangiftes (meer dan 10.000 stuks/jaar) is het extra opletten geblazen. Daarin kan je via de zoekfunctie bepaalde eigenschappen van de batterij ingeven om het juiste nomenclatuurnummer te vinden. Veel batterijen hebben een internationale IEC-code, wat de zoektocht vereenvoudigt. Maar ingebouwde batterijen hebben die codes soms niet.

Een handig overzicht van de nomenclatuurnummers vind je bij de Vaak Gestelde Vragen op myBatbase.

Tip: vergeet je milieubijdragen mét de bedragen niet te vermelden op je verkoopfacturen aan professionele klanten. Dit is wettelijk verplicht. De bijdragen vermeld je best in een aparte rubriek/lijn op je factuur zoals in dit voorbeeld

Meteen een foutloos parcours rijden bij je aangifte?

Dit overzicht van Vaak Gemaakte Fouten helpt je gegarandeerd!

Overtuigd? Sluit je aan bij Bebat en die aanvaardingsplicht weegt een heel pak lichter! 

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test