Skip to content
Feit of fictie: laat de batterij van je smartphone helemaal leeglopen vooraleer je ze oplaadt

Feit of fictie: laat de batterij van je smartphone helemaal leeglopen vooraleer je ze oplaadt

FICTIE!

Toen mobiele telefoons nog in de kinderschoenen stonden, vroeg de verkoper je om de batterij pas op te laden als ze helemaal leeg was. En terecht! Maar intussen zitten er in onze smartphones andere batterijen, en die moet je dan ook helemaal anders behandelen.

Vroeger hadden batterijen een geheugen

De gsm’s van toen draaiden op een nikkel-cadmiumbatterij. Die batterij heeft een geheugen: ze onthoudt de hoeveelheid stroom die bij het opladen binnenkomt en laadt bij een volgende laadbeurt eenzelfde lading stroom op. Het was dus van kapitaal belang dat de batterij helemaal leeg was, zodat je een zo groot mogelijke dosis stroom kon opladen.

Smartphone geheugen
Draadloos opladen smartphone

Nu telt het aantal laadbeurten

Je smartphone draait vandaag op een Lithium-ionbatterij. Die zit anders in elkaar en heeft geen geheugen. Wél heeft een Li-ionbatterij een beperkt aantal laadbeurten en is het voor dit type batterijen juist niet gunstig om ze volledig te laten leeglopen.

Het is aangeraden om je smartphone op te laden als de batterij op 40% staat en te stoppen bij ongeveer 80%. Dat garandeert de langste levensduur.

Meer tips over hoe je de batterij van je smartphone en laptop in de watten legt, ontdek je hier.

Heeft je batterij de geest gegeven? Breng ze naar een inzamelpunt!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt