Skip to content
9 simpele stappen naar aansluiting Bebat

9 simpele stappen naar aansluiting Bebat

OK. Je bent overtuigd. Aansluiten bij Bebat zal je leven heel wat makkelijker maken. Want Bebat neemt de meeste ‘musts’ van de aanvaardingsplicht voor batterijen van je over. 

Aansluiten, dus! Maar hoe doe je dat precies? Om ook dát zo makkelijk mogelijk te maken voor jou, heeft Bebat een online platform gebouwd: MyBatbase.

Eerste werk:

Surf naar https://mybatbase.bebat.be/nl/register-company 

En wat gebeurt er dan? Overloop het hier even samen met ons zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Welkom op ons declaratieplatform!

Waarom deelnemer worden? Even opfrissen. 

Als producent/invoerder van op de Belgische markt gebrachte batterijen, of apparaten die werken op batterijen, ben je (onder meer) verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte batterijen. 

Word je deelnemer van Bebat, dan geniet je alle voordelen van het collectieve systeem dat Bebat rond die aanvaardingsplicht heeft opgezet. Een van de weinige verplichtingen die je nog hebt, is aangeven hoeveel batterijen je op de markt hebt gebracht. Minder dan 10.000? Dan volstaat een jaarlijkse aangifte. Meer dan 10.000? Dan geef je het maandelijks aan. Hoe? Op MyBatbase! 

Bebat-deelnemer worden doe je in enkele stappen op MyBatbase:

  • Duid aan welke types batterijen je op de Belgische markt brengt.
  • Vul alle gegevens over je bedrijf in.
  • Dien je toetredingsaanvraag in.

De ‘handtekeningsbevoegde’ ondertekent via het myBatbase-platform elektronisch de Toetredingsovereenkomst… en je bedrijf of zaak is Bebat-deelnemer, dus verlost van een hele reeks to-do’s!

Je bedrijf registreren 

Kan je je bedrijf ook met pen en papier laten registreren, aan een loket? Neen, dit kan enkel online, elektronisch. Makkelijk en snel. 

Op de homepage van MyBatbase - Je bedrijf registreren - zie je een teller die je aangeeft hoeveel tijd je (nog) bezig zal zijn met het invullen van alles. Gemiddeld is dat 18 minuten. 

Wil je het nog sneller doen? Dat mag. Maar correct invullen is nog belangrijker :-). 

Tip: zorg ervoor dat je alle informatie bij de hand hebt: je bedrijfsgegevens, je bankgegevens voor de zaak (wat was dat BIC-nr. nu ook alweer?) enz. Dan verlies je daarmee geen tijd tijdens het invullen.

Mybatbase registreren

Stap 1: Duid aan welke types batterijen je op de Belgische markt brengt.

In deze stap vragen we welke batterijen je op de markt brengt. We maken een onderscheid tussen:

  • Draagbare batterijen zijn standaardbatterijen zoals bijvoorbeeld in horloges, afstandsbedieningen, enz.
  • Automotive batterijen (lood of lithium-ion) zijn koudstartstroombatterijen voor het starten van een verbrandingsmotor.
  • Industriële batterijen zijn specifiek ontworpen voor professionele of industriële toepassingen. Een batterij van meer dan 3 kg die geen automotive batterij is, wordt altijd als een industriële batterij beschouwd. Dit geldt ook voor batterijen die in elk type elektrisch voertuig gebruikt worden. Bijvoorbeeld: de batterij van een elektrische fiets, industriële reinigingsmachine, noodverlichting, energieopslag, elektrische wagen, vorkheftruck, … ook al is het gewicht kleiner dan 3 kg.

Ben je niet zeker? Met deze handige beslissingsboom kan je makkelijk bepalen tot welke categorie een batterij behoort.

Dit is belangrijk omdat de aanvaardingsplicht voor bepaalde soorten batterijen, met name grote industriële batterijen +20 kg en loodbatterijen +3 kg, iets anders inhoudt dan voor de bekende AA-tjes, knoopcellen e.d.m. Voor de kleinere batterijen zijn er de 23.514 Bebat inzamelpunten.  

Loodbatterijen <3 kg en industriële batterijen > 20 kg verdienen een aparte aanpak voor inzameling, transport en recyclage. Ben je deelnemer, dan helpt Bebat je op basis van een individueel contract en dienstverlening op maat.

Meer over zo’n individueel contract lees je hier.

Stap 1 aansluiting

Stap 2: Verduidelijk de activiteiten van je zaak of bedrijf. 

Hier geef je aan wat je activiteiten precies zijn, in welke sector(en) je actief bent, via welke distributiekanalen, over wat voor type producten het gaat, ... 

Op die manier krijgt Bebat een helder beeld hoe (producten met) batterijen door jou op de Belgische markt terechtkomen. Die inzichten helpen allemaal om de stroom van batterijen goed in kaart te brengen. Om dat beeld zo scherp mogelijk te krijgen, is het belangrijk dat je alles invult - en correct. 

Mybatbase stap 2

Stap 3: Deel de gegevens ter identificatie van je bedrijf.

Omdat jouw bedrijf zich aansluit, is het belangrijk dat Bebat precies weet over welk bedrijf het gaat, waar het is gevestigd, onder welke wetgeving e.d.m. 

Waarom is dit belangrijk? Bebat sluit met jouw bedrijf een overeenkomst af en dan is het belangrijk dat jouw gegevens correct zijn. Jouw bedrijf wordt ook in het register opgenomen dat volgens de Europese en regionale wetgeving moet worden opgesteld. Daarnaast worden de naam, het btw-nummer en het adres van je firma opgenomen op de deelnemerslijst van Bebat. Op die manier kunnen andere bedrijven zien dat je via Bebat aan je aanvaardingsplicht voldoet.

Stap 3 registreren

Stap 4: Vul de gegevens van de ‘handtekeningsbevoegde’ in.

Aansluiten bij Bebat een gemakkelijke, maar wel een ernstige stap. Daarom dient er een officiële ‘handtekeningsbevoegde’ te worden aangeduid. Die onderschrijft de toetredingsovereenkomst en het reglement. Deze persoon is gemachtigd om de onderneming te verbinden.

Stap 4

Stap 5: Vul informatie in die belangrijk is voor de aangiftes.

Hier vraagt Bebat hoeveel batterijen je denkt aan te geven op jaarbasis. Zijn dit er meer of minder dan 10.000?             

  • Verkoop je minder dan 10.000 batterijen in het voorbije jaar? Dan volstaat één jaarlijkse aangifte.
  • Zijn het er meer dan 10.000 per jaar? Dan schakel je over op maandelijkse aangiftes.

Beide aangiftes voer je uit op het MyBatbase-platform. 

Tip: maandelijkse aangifte? Belangrijk is dat je per soort verkochte batterij het juiste nomenclatuurnummer toevoegt. 

In deze stap geef je ook de gegevens op van de persoon die verantwoordelijk is voor de aangiftes.

Stap 5 aansluiten

Stap 6: Vul de gegevens m.b.t. je boekhouding in. 

Het betalen van milieu- en administratieve bijdragen per verkochte batterij en de forfaitaire bijdrage voor deelname is een verrichting voor je boekhouding. Vandaar dat ook deze gegevens moeten worden ingebracht. 

Stap 6 aansluiten

Stap 7: Vul de gegevens voor de audit in. 

Eén keer in drie jaar - zo is dat wettelijk voorzien - krijgt elke Bebat-deelnemer een controle (of audit) van de aangiftes. Tijdens deze controle wordt nagegaan of die aangiftes kloppen met de realiteit. In sommige gevallen gebeurt dit online via een vragenlijst. In andere gevallen gebeurt de audit bij jou ter plaatse in het bedrijf of de zaak, door een gespecialiseerd team. 

We vragen je om de gegevens van de persoon in te vullen die we kunnen contacteren voor het uitvoeren van de audit. Je moet hier ook het adres opnemen waar de audit kan uitgevoerd worden. Belangrijk is dat je op deze plaats gemakkelijk informatie uit je boekhouding kan opvragen. Er zal ook gekeken worden naar de producten die je verkoopt en dan is het handig dat deze ook tijdens de audit kunnen getoond worden. 

Op basis van de audit krijg je een rapport met advies op maat om fouten te voorkomen en correcte aangiftes te doen. Om correct(er) aangiftes te doen, kan je veel opsteken uit dit overzicht van vaak gemaakte fouten.

Stap 7 aansluiting

Stap 8: Je handtekeningsbevoegde ontvangt een e-mail ter goedkeuring en ter ondertekening.

Als persoon die registreert laat je je gegevens achter zodat de handtekeningsbevoegde een e-mail ontvangt met als boodschap: <naam> heeft deze aanvraag tot aansluiting gedaan, via deze link kan je de toetredingsovereenkomst (TTO) ondertekenen.

Wil je die alvast eens rustig bekijken? De volledige tekst download je hier

 

Stap 8 aansluiting

Stap 9: Geef als handtekeningsbevoegde je akkoord op de toetreding

Hier kan je dus de ingevulde bedrijfsgegevens consulteren, jouw persoonlijke gegevens aanpassen indien nodig en je akkoord geven op de toetreding tot Bebat.

Na het ondertekenen krijg je een brief waarin de ondertekening van deze Toetredingsovereenkomst uitdrukkelijk bevestigd wordt. Die brief zal je terugvinden zodra je deelnemer bent op http://mybatbase.bebat.be/nl/ onder “Mijn Informatiecentrum” – “Gegevens/documenten/facturen”. Klik op “Mijn toetredingsovereenkomsten” en vervolgens op de pdf om deze brief weer te geven.

Stap 9 aansluiting

Enkele veelgestelde vragen

Kan ik me aansluiten via papieren formulieren en een loket?

Nee, zoals gezegd verloopt de aansluiting enkel elektronisch. Tot en met het ondertekenen van de overeenkomst. Makkelijk en snel, via het deelnemersplatform MyBatbase.

Lukt het je toch niet, dan kan je contact opnemen met het Customer Service Team van Bebat via telefoon +32 (0)16 76 88 91 of via e-mail naar participants@bebat.be

Hoeveel kost me dat, Bebat-deelnemer worden?

Na je registratie betaal je een jaarlijkse administratieve deelnemingsbijdrage van 60 euro (excl. btw). Vervolgens doe je maandelijks of jaarlijks (naarmate je minder of meer dan 10.000 batterijen op de Belgische markt brengt) aangifte van het aantal verkochte batterijen. Op basis daarvan betaal je milieu- en administratieve bijdragen. 

Ben ik verplicht om Bebat-deelnemer te worden?

Val je onder de aanvaardingsplicht? Twijfel je daarover, doe dan de test, dan weet je het zeker.

Bebat inschakelen is niét verplicht. Je mag ook zelf voldoen aan alle musts van de aanvaardingsplicht voor batterijen. Maar in de praktijk is ‘zelf doen’ een keuze die maar (heel) weinig bedrijven maken. Lees hier wat Bebat allemaal voor jou doet.

Nog meer vragen voor je je aansluit? 

Dit overzicht van vaak gestelde vragen (FAQ) zal je zeker vooruithelpen! Je zal zien, als je de nodige gegevens bij de hand hebt, lukt het zeker om je registratie bij Bebat in minder dan 20 minuten rond te krijgen. En dan gaat de aanvaardingsplicht meteen een pak minder zwaar wegen. 

Niet gedraald, aan de slag op MyBatbase

Is jouw bedrijf in orde ?

Is jouw bedrijf in orde ?

Doe de grote batterijtest: check of jouw bedrijf voldoet aan alle regels.

Doe de test