5 goede voornemens voor een duurzamer jaar
Dichterbij vakantie nemen
Het kan plots toeslaan: de onweerstaanbare zin in vakantie. Weg van alle sleur, pc-schermen en to-dolijstjes. Een zee van vrije tijd. Gewoonweg genieten. Zelfs in tijden dat we alles voorzichtiger moeten aanpakken...
Tip 1:
Zoek het echte vakantiegevoel eens dichterbij. Want er is meer te beleven dan je denkt. Kies voor de fiets of - waarom niet? - de benenwagen. Stippel een avontuurlijke route uit langs kleine en/of minder bekende bezienswaardigheden. Schaf je een picknickmand aan of pimp een oude koffer. En geniet met volle teugen van de natuur, daar word je gelukkiger van.
“Kom opladen in Limburg” is een mooie (gratis) vakantiegids vol leuke uittips voor de groenste provincie. Ook de gids voor de Kempen en die voor de Westhoek is de moeite waar
Meer groen in je leven halen
Droom je van wuivende palmen en ruisend groen? In plaats van ernaartoe te vliegen (wat een grote impact heeft op het milieu) kan je ze ook naar hier halen. Planten zijn je beste bondgenoten in je streven naar een betere luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten.
Wist je dat een mens wel 20.000 keer ademhaalt op een dag?
Planten zién er niet alleen goed uit, ze zijn ook goed voor jou en je huisgenoten. Er zijn er zelfs die tegelijk de luchtvochtigheid verhogen en de lucht zuiveren. Daar zitten ook palmen tussen, en vinger- of gatenplanten (Monstera Deliciosa). Junglesfeer gegarandeerd!
Tip 2:
Sla nu vooral niet wild aan het shoppen, want er zijn veel planten die je kunt adopteren. Neem een kijkje bij plantenasielen of post eens een berichtje op social media. Stekjes van doorlevende planten kan je onder elkaar ruilen (Facebook: Stekjes te koop, te ruil of te geef in België) Of ga eens op zoek naar een duurzame plantenkweker in jouw omgeving. Want ja, ook in plantenteelt zijn er ‘groene’ kwekers én anderen. De moeite waard om even uit te zoeken.
Minder energie verspillen
Klinkt ‘energie besparen’ als een kille bedoening? Dan hoor je het fout. Wanneer je je woning beter isoleert, dan maak je het juist knusser en gezelliger thuis. En ook voor een lagere energiefactuur kan je behoorlijk warm lopen. Kleine ingrepen hebben soms een verrassend groot effect. Vooral als je er een paar toepast.
- Breng radiatorfolie met magneetjes aan achter de verwarming en laat de calorietjes niet meer ontsnappen.
- Ga op jacht naar tochtige kieren aan ramen, onder deuren enz. Kom je daar in de buurt met een kaars en gaat het vlammetje dansen, dan weet je hoe laat het is. Installeer tochtstrips onder aan je deuren, dicht alle kieren aan de vensters met isolatiestrips of isolatieschuim, installeer een klep om de schoorsteen van je open haard af te sluiten, vervang oude stopcontacten door luchtdichte exemplaren. Let wel: isoleren is goed, maar zorg ervoor dat je ook voldoende ventileert.
- Vervang afgedankte gloeilampen door ledlampen. Die bestaan ondertussen ook in dimbare versie voor extra sfeer. PS Breng je afgedankte gloeilampen naar een Recupel inzamelpunt.
- Gezellig licht op je terras en in de tuin? Kies voor lampen op zonne-energie. Overdag laden ze op, van zodra het donker wordt, gaan ze branden.
- Investeer in een regenton. Het opgevangen water is perfect voor je planten, om te poetsen, een voetbadje te nemen, je haar te wassen, ...
- Gebruik een batterijtester om te zien of batterijen al helemaal ‘op’ zijn of niet. Soms kunnen ze nog perfect dienen in een ander toestel.
En wat dacht je van ruilen of lenen?
Voor alles wat je nodig hebt, meteen gaan shoppen? Nergens voor nodig. Iets kunnen gebruiken is belangrijker dan het te bezitten, zeggen de fans van de deeleconomie. En om iets nieuws aan te trekken hoef je niet per se je creditcard boven te halen.
Al gehoord van een kledingbibliotheek? Of een online huurplatform?
Het zijn twee manieren om je heel creatief en altijd anders te kleden, zonder je blauw te betalen. Het kan al in enkele zaken. Het idee levert alvast veel inspiratie. Voor je eigen modebib? Ook voor kinderkleren opent dit leuke mogelijkheden.
Onder vriendinnen en bekenden kan je makkelijk een kledingruil organiseren zoals bijv. Swishing dat doet. En natuurlijk kan je ook altijd gaan neuzen in de Kringwinkels.
Een website die je niet mag missen is www.bewustverbruiken.be. Naast tal van tips vind je er een uitvoerig artikel over alles wat je kan ruilen, delen en huren.
Breng je batterijen naar een Bebat inzamelpunt!
Wat zijn nog meer kleine ‘heldendaden’? Een handje toesteken in een rust- en verzorgingstehuis in jouw buurt. Een uurtje meewerken met Mooimakers. Meer groente en fruit op je menu zetten. Frisdrank uit een blikje vervangen door fris water uit het kraantje. Je afval nog beter sorteren. Vaker kopen bij winkels in je buurt..;
En lege batterijen verzamelen en naar een Bebat inzamelpunt in jouw buurt brengen.
Gemiddeld zijn er 31 gebruikte batterijen bij jou thuis: vier keer meer dan je denkt. Voor jou zijn ze nutteloos, maar de waardevolle grondstoffen die erin zitten, kunnen gerecycleerd en opnieuw gebruikt worden. Op die manier moeten ze niet opnieuw uit de natuur ontgonnen worden.
Het allerleukste aan deze goede voornemens? Je hoeft niet eens te wachten tot volgend jaar!
Geen idee waar de dichtstbijzijnde Bebat ton staat? Er zijn er meer dan 23.000 én je vindt ze hier.