Skip to content
3 boeiende batterij-experimenten voor kids en jongeren

3 boeiende batterij-experimenten voor kids en jongeren

Een draaiende ballerina op een batterij, energie opwekken met een stuk fruit of een zelfgeknutselde batterij-oplader? De dingen die je met batterijen kan doen zitten soms in een onverwachte hoek! Batterijen zijn ideaal om kids en jongeren te entertainen met een vleugje wetenschap. Deze 3 experimenten prikkelen hun creativiteit en nieuwsgierigheid, en bovendien leren ze er iets van. Laat de batterijenfun beginnen!

Maar eerst … veiligheid!

Batterijen zijn superleuk om mee te experimenteren, maar alles wat in de buurt van kleine (en grote) handjes komt, moet te allen tijde veilig zijn. Hou daarom altijd goed toezicht en doe de proeven enkel met kinderen die oud genoeg zijn om deze veiligheidsregels te begrijpen:

  • Stop batterijen of magneten nooit in de mond, neus, oren of andere lichaamsdelen.
  • Snijd niet in batterijen en deuk ze niet. Als je een batterij beschadigt kan het zuur vrijkomen en dat kan brandwonden veroorzaken.
  • Wanneer een batterij warm wordt tijdens het experimenteren, is ze niet geschikt voor de proef. Probeer het dan met een andere batterij.
  • Draag liefst plastieken handschoenen.
  • Experimenteer nooit zonder toezicht van een volwassene.

Kust veilig? Dan hebben we 3 superleuke experimenten waar je je kleine wetenschappers op los kan laten. Veel plezier!

Experiment 1: Batterij-ballerina

Het eerste experiment is voor de echte creatievelingen. Er komt immers heel wat fijn geknutsel (én geduld) bij kijken. Maar dat wordt dubbel en dik beloond, want aan het einde van al dat knutselwerk kijk je naar een prachtige ballerina die op eigen kracht pirouettes draait. Indrukwekkend!

Wat heb je nodig?

  • Een stuk koperdraad (niet te dun, want dan werkt het niet)
  • 3 neodymium schijfmagneetjes (12mm diameter x 3mm hoogte)
  • 1 AA batterij
  • Een kniptang
  • Crèpepapier of een stukje stof en (warme) lijm voor het rokje 

Hier kan je een template vinden

Volg deze 6 stappen om je draaiende danseres te maken:

  1. Knip een lang stuk koperdraad van ongeveer 25 cm met de kniptang. Leg het op de template en buig de koperdraad zoals aangegeven op de tekening. Het is belangrijk dat je vorm zo symmetrisch mogelijk is!
  2. Wind het onderste stuk koperdraad rond de batterij. Haal de batterij weg en verbreed de cirkelvormige opening voorzichtig met je vingers.
  3. Plaats de 3 neodymium-magneetjes onder de negatieve kant van de batterij.
  4. Plaats je ‘motor’ van koperdraad bovenop de batterij, zodat hij de positieve pool aanraakt. De ronde onderkant van de koperdraad moet laag genoeg zitten, zodat de magneten volledig omcirkeld worden. Is je koperdraad te lang? Knip hem dan op maat voor jouw ontwerp.
  5. Laat los! Je ballerina zou nu moeten beginnen draaien. Als het nog niet gelukt is, geen paniek, het vraagt wat geduld om de koperdraad op de correcte manier te plooien. Doe kleine aanpassingen tot je danser stabiel kan draaien.
  6. Maak een rokje voor je ballerina door een kleine cirkel te knippen in crèpepapier of stof, en knip een gaatje in het midden. Glijd het over de koperdraad naar de danser en maak vast met een beetje lijm.

Is het gelukt? Tijd om je zelfgemaakte ‘batterina’ aan iedereen te laten zien!

Experiment 2: Muzikale citroenen

De fruitschaal is waarschijnlijk niet de plek waar jij je batterijen bewaart. Maar wist je dat daar wel iets in ligt waar je - net als een batterij - energie mee kan opwekken? Hoe gek het ook klinkt: een citroen! OK, het mag dan misschien maar heel weinig spanning zijn (zo’n 0,8 volt per citroen), maar het is een mooi begin. Wat gebeurt er als je meerdere citroenen aan elkaar koppelt, en er dan een muziekdoosje of lampje aan aansluit? Dat is het experimenteren waard!

Experiment 3: Lichtjessnoer

Is het buiten slecht weer? Dit experiment is ideaal om wat licht te brengen in een donkere dag. Met enkele LED-lampjes en een batterij maak je zelf een kleurrijk lichtsnoer. Zo ga je te werk:

  1. Neem de LED-lampjes. Kies je favoriete kleuren maar uit!
  2. Verbind ze met een tang: verstrengel de positieve kant van het eerste lichtje met de negatieve kant van het volgende, enzoverder.
  3. Sluit de uiteinden aan op de polen van een 9 volt batterij.  

Als je het goed hebt gedaan zie je de lampjes meteen oplichten.

Wil je ons laten zien hoe goed jouw experiment gelukt is of heb je zelf nog leuke ideeën voor batterij-proefjes? Deel ze op je social media en tag ons!

Op zoek naar lesmateriaal?

Op zoek naar lesmateriaal?

Ontdek ons educatief downloadcenter.

Bekijk ons educatief materiaal