Skip to content
5 batterijprojecten nemen een vliegende start naar een duurzame toekomst

5 batterijprojecten nemen een vliegende start naar een duurzame toekomst

Dit zijn de winnaars van de projectsubsidie van de OVAM, Leefmilieu Brussel en Bebat

Duurzame projecten rond batterijen, daar zet Bebat graag zijn schouders onder. Samen met de OVAM en Leefmilieu Brussel lanceerden we een projectoproep om circulaire en  innovatieve ideeën rond second life en hergebruik van herlaadbare batterijen een welverdiend duwtje in de rug te geven. De winnaars krijgen tot 90.000 euro. Ontdek welke projecten onze steun ontvangen voor een vliegende start naar een duurzame toekomst!

Vlaanderen en Brussel een stap dichter bij circulaire economie

Waarom deze projectoproep? Om ons allemaal een stapje dichter bij de circulaire economie te brengen. Er verschijnen immers steeds meer herlaadbare batterijen op de markt, zoals die in elektrische auto’s, bussen, fietsen en stepjes. Zodra de capaciteit van die batterijen onder de 70 à 80% daalt of wanneer ze defect zijn, worden de batterijen doorgaans vervangen, maar ze kunnen nog makkelijk een tweede leven aan in allerlei secundaire toepassingen, zoals de opslag van zonne-energie of als thuisbatterij!

We gingen dus op zoek naar initiatieven die met die afgedankte batterijen nog iets nuttigs kunnen doen. Iets dat inspeelt op de noden van een circulaire samenleving. De voorwaarden? Het idee moet innovatief, future proof en duurzaam zijn.

De 5 winnende projecten uit Vlaanderen en Brussel voldoen daaraan, en strijken een mooi steunpakket op!

Projectoproep winnen = sterk beginnen

Voor de subsidie werkt Bebat met twee partners: de OVAM voor Vlaamse projecten en Leefmilieu Brussel voor Brusselse projecten. In Vlaanderen zijn er twee winnaars gekozen voor een bedrag van 90.000 euro. In Brussel zijn er drie winnende projecten, waarvan er twee 30.000 euro krijgen en één 20.000 euro. Daarnaast worden twee projecten nog geëvalueerd om in aanmerking te komen voor een beperkte ondersteuning.

Samen met de OVAM en Leefmilieu Brussel staat Bebat volledig achter de gekozen projecten. Naast financiële steun delen alle partijen ook hun kennis en expertise in een begeleidingstraject. Bovendien krijgen de winnende projecten de kans om hun netwerk verder uit te bouwen en hun zichtbaarheid te vergroten via onze communicatiekanalen. Kortom, alles wat ze nodig hebben voor een succesvolle start.

Mogen we je voorstellen: de winnende ideeën!

logo ovam & leefmilieu brussel

Oude fietsbatterijen maken wegenwerken veiliger

Bij Project BatteryPackService en Hoogmartens worden cellen van afgedankte fietsbatterijen hergebruikt tot nieuwe blokbatterijen voor wegsignalisatie bij wegenwerken. 

Wegsignalisatie werkt momenteel uitsluitend op wegwerpbatterijen, en kan dus heel wat duurzamer met herlaadbare batterijen. Er is al een prototype ontwikkeld voor het bijhorende laadstation.

Project BatteryPackService en Hoogmartens krijgt 90.000 euro van de OVAM en Bebat.

Oude batterij fiets

Batterijen uit e-bussen vinden een tweede leven in snellaadinfrastructuur

Project Sunbat - Ministry of Solar en Electa (KUL) focust zich op de batterijen van elektrische bussen die afgedankt worden. Hun nieuwe functie? Een stationaire batterij die hernieuwbare energie van zon en wind opslaat voor KMO’s die hun elektrische voertuigen snel willen opladen. 

Wat dit project zo innovatief maakt? Het is de eerste keer dat batterijen uit e-bussen hergebruikt worden in België.

Project Sunbat - Ministry of Solar en Electa (KUL) krijgt 90.000 euro van de OVAM en Bebat.

Elektrische bus in straatbeeld

Modulaire batterijen en innovatieve software

Project Batpack² - Octave wil modulaire batterijen bouwen die bestemd zijn voor de industrie en KMO’s (productiebedrijven), scholen-overheden, energie-coöperatieven en in een later stadium ook particulieren. 

Dankzij een innovatief softwaresysteem kunnen de batterijmodules van verschillende merken en technologieën met elkaar communiceren, en kan de toestand ervan vanop afstand gemonitord worden 

Project Batpack² - Octave krijgt 30.000 euro van Leefmilieu Brussel en Bebat.

Van e-fiets naar cargo-fiets met mobiele batterij

Project Batterie mobile Bilmo bouwt laadbakken met een mobiele batterij-eenheid op maat voor zogenaamde ‘cargo-fietsen’. Die kunnen ingezet worden voor events, markten, festivals en grote cafés. De batterij wordt samengesteld met afgedankte batterijen van elektrische fietsen.

Project Batterie mobile Bilmo krijgt 30.000 euro van Leefmilieu Brussel en Bebat.

Draagbare werfbatterij

Project SLiBat sustainer ontwikkelt een prototype van een mobiele werfbatterij met batterijen afkomstig uit hoofdzakelijk elektrische fietsen. Deze draagbare mobiele batterij zit in een handige koffer.

Project SliBat sustainer krijgt 20.000 euro van Leefmilieu Brussel en Bebat.

Nog meer projecten in hun kinderschoenen

Daarnaast worden twee projecten nog geëvalueerd om in aanmerking te komen voor een beperkte ondersteuning. Zullen deze projecten een betekenisvolle bijdrage leveren aan het sluiten van de materiaalkringloop, en dus aan een duurzame toekomst? Wij geloven erin! 

Ben jij benieuwd of onze winnaars zullen slagen in hun missies? Volg de ontwikkelingen van de projecten op de voet via onze website.

 

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books