Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)

Biedt jouw bedrijf (producten met) batterijen aan op de Belgische markt? Dan moet je voldoen aan de wettelijke uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor batterijen.

Wat houdt de UPV in?

Afgedankte batterijen, zowel los verkocht als ingebouwd in apparaten, lichte vervoermiddelen of andere voertuigen, zijn onderworpen aan de wettelijke uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). 

Deze vloeit voort uit de Europese Batterijverordening 2023/1542, aangevuld door federale en regionale wetgevingen in België.

De 8 belangrijkste verplichtingen

De UPV houdt in dat de producent of invoerder moet voldoen aan de volgende verplichtingen:

Registreren

bij de 3 gewestelijke overheden.

Aangeven

welke batterijen je voor de eerste keer op de Belgische markt aanbiedt.

Garantieregeling

voor batterijen waarvoor je geen milieubijdrage betaalt.

Sensibiliseren

en aan preventie doen.

Inzameling organiseren

om de wettelijke doelstellingen te behalen, via een netwerk dat het volledige Belgische grondgebied dekt met ADR-conform vervoer.

Recyclage, hergebruik of herbestemming

van afgedankte batterijen.

Recyclage-efficiëntie

aantonen.

Rapporteren

aan de overheden.

Voor online marktplaatsen geldt nog een extra verplichting.

Beheerders van online marktplaatsen moeten de producenten die via hun platform verkopen informeren over hun UPV-verplichtingen met betrekking tot batterijen. Zij mogen enkel producenten toelaten die kunnen aantonen dat ze bij Bebat zijn aangesloten of een goedgekeurd individueel aanvaardingsplan hebben bij de overheid.

Indien een producent dit niet kan aantonen, moet de beheerder hem de toegang verhinderen tot de online marktplaats. Jaarlijks moet de beheerder voor 1 maart een overzicht bezorgen aan de gewestelijke overheden van alle producenten die het voorbije jaar op de marktplaats aanwezig waren. Bij overtredingen moet de marktplaats de producent weren, anders neemt zij zelf de verantwoordelijkheid op zich.

Marktplaatsbeheerders die zelf producent zijn, moeten ook aan de UPV voldoen. Producenten die gebruikmaken van marktplaatsen voor verkoop in België moeten zich in regel stellen met alle bovenstaande UPV-verplichtingen.

Wie moet aan de UPV voldoen?

Een producent (fabrikant, importeur of distributeur) die fysiek of op afstand batterijen op de Belgische markt aanbiedt met het oog op verkoop, verhuur, leasing of gebruik (al dan niet tegen betaling) moet aan de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voldoen. Dat geldt voor:

  1. Een producent of invoerder gevestigd in België 
    die batterijen fabriceert, laat fabriceren, of vanuit het buitenland aankoopt en deze voor het eerst op de Belgische markt aanbiedt.
  2. Een producent of invoerder gevestigd buiten België 
    die via verkoop op afstand, waaronder online verkoop, batterijen rechtstreeks aan professionele of particuliere eindgebruikers op de Belgische markt aanbiedt. 

Ook eindverkopers hebben verplichtingen:

Terugnameplicht

Het kosteloos terugnemen van afgedankte batterijen, zonder aankoopverplichting.

Afgifteplicht

Het afgeven van de ingezamelde afgedankte batterijen aan Bebat of aan de producent of invoerder.

Sensibilisering

Het informeren van klanten over de types van batterijen die worden teruggenomen en de kosten die de producent of invoerder daarvoor maakt.

Buitenlandse leveranciers en de UPV

Is je buitenlandse leverancier al aangesloten bij Bebat? Dan neemt hij mogelijks de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid van jou over en ben jij in orde met de verplichtingen. Laat dit door je buitenlandse leverancier bevestigen om zeker te zijn.

Is jouw bedrijf in orde met de UPV?

Vul onze test in en ontdek meteen of je voldoet aan de wettelijke verplichtingen en hoe Bebat jou kan ontzorgen, mocht dit nog niet het geval zijn.

Over welke batterijen gaat het?

Het is belangrijk om te weten dat alle batterijen onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid vallen, zowel los verkochte batterijen als ingebouwde en meegeleverde batterijen. Enkel batterijen bestemd voor apparatuur die in de ruimte wordt gestuurd en batterijen voor uitsluitend militaire doeleinden vormen een uitzondering. 

De wetgeving deelt de onderworpen batterijen op in 5 categorieën:

  • Draagbare batterijen ≤ 5 kg
  • Batterijen van lichte voertuigen (LMT)
  • Industriële batterijen
  • Start-, verlichtings- en ontstekingsbatterijen (SLI)
  • Batterijen van elektrische voertuigen (EV)

Hoe voldoe je aan de UPV?

Je kan op 2 manieren voldoen aan de wettelijke uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV):

Je regelt alles zelf

Je dient zelf een aanvraag voor registratie en goedkeuring in bij de regionale overheden, en zorgt dat je aan alle verplichtingen voldoet.

Je sluit je aan bij Bebat

Een eenvoudigere oplossing is aansluiten bij Bebat. Wij nemen dan je verplichtingen over en ontzorgen je bedrijf, groot of klein.

Green flexcard achtergrond

Laat je UPV over aan Bebat

Bebat wil ervoor zorgen dat jij je kostbare tijd en energie in je onderneming kan investeren. Door je aan te sluiten en Bebat-deelnemer te worden, zorgt Bebat voor onderstaande om aan je verplichtingen te voldoen.

In orde brengen van de gewestelijke registratieplicht

Makkelijk aangifte doen via ons online platform MyBebat

Opzetten van sensibiliseringscampagnes opzetten en treffen van preventiemaatregelen

Inzameling via 23.000 inzamelpunten*

Gratis inzamelmiddelen*

Veilig transport, opslag en verwerking van afgedankte batterijen*

Zorgen voor recyclage met bewijs van recyclage-efficiëntie*

Gewestelijke rapportering aan de overheden

Verstrekken van garantie om de kosten van de UPV te dekken*

*Enkel van toepassing voor alle batterijen die onder de milieubijdrage vallen, niet voor batterijen onder de administratieve bijdrage.

Sluit je aan bij Bebat: wij ontzorgen je

Laat je bij de naleving van je UPV-verplichtingen voor alle batterijcategorieën ondersteunen door Bebat, de organisatie voor producentenverantwoordelijkheid (OPV), opgericht door de batterij-industrie.

Aansluiten handdruk