Skip to content
Zo vermijd je lekkende batterijen

Zo vermijd je lekkende batterijen

In het artikel SOS lekkende batterijen deelden we al tips over wat je moet doen met lekkende batterijen en hoe je je toestel het best schoonmaakt nadat er een batterij is uitgelopen. Maar het allerbeste is natuurlijk: voorkomen dat je batterijen lekken. Zo doe je dat!

Batterijen in afstandsbediening

Haal batterijen uit het toestel

De meeste batterijen lekken zelden of nooit. Als het toch gebeurt, beginnen ze te lekken wanneer ze te lang ongebruikt in een toestel zitten. Als batterijen in een toestel zitten, blijven de twee verschillende soorten metaal (één soort met een positieve lading en een andere soort met een negatieve lading) met elkaar verbonden. Als het toestel geen stroom verbruikt, kan de geleidende stof die tussen de metalen zit (de elektrolyt) beginnen te lekken. Dan verschijnen er witte kristallen aan de buitenkant van de batterij of een vloeibare substantie.

Geef batterijen een eigen doosje

Batterijen die niet in een toestel zitten, kunnen ‘rusten’. De metalen komen niet met elkaar in contact en de batterij zal niet zomaar lekken. Pak het handig aan: zet op een vaste plaats twee doosjes en voorzie ze van een duidelijk label. Eén doosje voor lege batterijen, een ander doosje voor batterijen die je nog kan gebruiken.

Geen gepast inzameldoosje in huis?
Vraag een gratis inzamelkubus aan op onze website

Batterijen in kubus

Batterijen die niet in een toestel zitten, kunnen ‘rusten’. De metalen komen niet met elkaar in contact en de batterij zal niet zomaar lekken.

Losse batterijen in huis

Organiseer een batterijenjacht

Wist je dat er bij een gemiddeld Belgisch gezin 125 batterijen in huis zijn, en dat 13 daarvan leeg zijn? Tijd voor een challenge! Wie vindt de meeste batterijen of kan de meeste plaatsen doorzoeken en afvinken? Download onze gratis checklist en organiseer ongeveer vier keer per jaar een batterijenjacht. Het begin van een nieuw seizoen is een prima moment om dat te doen!

Breng lege batterijen naar een inzamelpunt

Hebben jullie 13 lege batterijen gevonden? Of had jouw gezin er meer? Of net minder? Hoe dan ook: laat de lege batterijen niet in hun doosje liggen. Ze dromen van een tweede carrière als brilmontuur, fietsframe of zelfs vliegtuig. Want inderdaad, dat zijn maar enkele voorwerpen die van lege batterijen gemaakt worden.

Maak de toekomstplannen van de batterijen waar en breng ze naar een inzamelpunt. Er zijn in België 24.000 inzamelpunten, dus er is er altijd wel één in je buurt!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt