Laad jij je gsm, tablet en laptop correct op? Zo verleng je de batterijduur.
Je batterij heeft geen ‘geheugen’
Bij de vorige generatie batterijen (nikkel-cadmium) was hét advies om de batterij altijd te gebruiken tot ze volledig leeg was, om ze vervolgens tot de volle 100% terug op te laden. Dit was nodig omdat die batterijen de hoeveelheid opgeladen energie ‘memoriseerden’. Bij volgende oplaadbeurten konden ze slechts dezelfde hoeveelheid energie opslaan als bij vorige oplaadbeurten.
De huidige generatie lithium-ion batterijen werkt net omgekeerd: deze batterijen kunnen schade oplopen als ze helemaal leeg zijn of voor de volle 100% zijn opgeladen. Geen nood: de meeste toestellen schakelen veiligheidshalve automatisch uit als de batterij nog niet compleet leeg is. En stopt ook met opladen als de 100% bijna is bereikt. Toch is het best om
- Je batterij op te laden als ze ongeveer 40% bereikt
- Te stoppen met opladen als de teller ongeveer op 80% staat
- Ben je niet zeker of je toestel over een automatische ‘laadstop’ of battery management system beschikt, hanteer dan best bovenstaande richtlijnen
- Je toestel niet de hele nacht te laten opladen
Een beperkt aantal keer opladen
De lithium-ion batterij van je smartphone, tablet of laptop kan je een beperkt aantal keer opladen. Telkens als de batterij helemaal leeg is, verlaagt de laadcapaciteit. Je laadt dus beter je device op vóór de batterij zo leeg is dat het toestel zichzelf uitschakelt. Zet af en toe het toestel een tijdje helemaal uit, want ook die rustperiodes zorgen voor een langere batterijduur.
Altijd de juiste temperatuur
We vertelden al dat je voor batterijen net zo goed zorg moet dragen als voor huisdieren. Dat geldt ook voor temperatuur: je mag batterijen niet te warm of te koud laten worden. Ze houden het allermeest van kamertemperatuur. Laad je je toestel op, dan wordt het automatisch wat warmer.
Goedkope opladers komen je mogelijk duur te staan
Wist je dat fabrikanten van goedkope oplaadkabels en opladers niet altijd kwaliteit conforme producten op de markt brengen? Ze kunnen je smartphone beschadigen of in het ergste geval zelfs kortsluiting veroorzaken. Let dus goed op dat je een authentieke – of toch minstens erkende – oplaadkabel/oplader gebruikt voor het opladen van je smartphone. Je kan goedkope of niet-kwaliteits conforme oplaadkabels / opladers mogelijk herkennen aan het feit dat ze tijdens het opladen zeer warm worden (veel warmer dan de originele oplader of kabel), omdat dit een indicatie kan zijn dat ze niet opgewassen zijn tegen de taak.
Laptop altijd aan de oplaadkabel: yay of nay?
En wat met laptops? Is het wel ok om je laptop standaard in te pluggen als je aan je werkplek gaat zitten? Ook als de batterij al lang is opgeladen? Het antwoord is: ja, dat is ok! Je batterij stopt automatisch met opladen als ze vol is. Vanaf dan werkt je laptop gewoon op netstroom en zit de batterij klaar om over te nemen als je de stekker uittrekt. Toch is het aangeraden om je laptop af en toe van de netstroom te halen en de batterij ook echt te gebruiken zodat ze haar functie naar behoren kan uitvoeren.
Het is voor de Li-ion batterijen in laptops zelfs beter om ‘voller’ dan om ‘leger’ te zijn: opladen van 70 naar 100% is een pak makkelijker dan van 10% naar 40%.
Keep it cool
Een laptopbatterij houdt niet van grote hitte. Daarom plaats je deze best op een hard oppervlak en niet op een kussen of deken. Op die manier blokkeer je op geen enkele manier de ventilatie openingen die de batterij moeten koel houden.
Zit je steevast met je laptop op schoot in de sofa of op bed? Overweeg in dat geval de aanschaf van een laag laptoptafeltje dat speciaal dient voor laptopgebruik in de zetel of op bed and keep it cool.
Als je batterij uiteindelijk, na een lang en goed verzorgd leven, toch definitief het einde van haar levensduur bereikt heeft, dan breng je ze naar een Bebat inzamelpunt. Wij recycleren ze en geven de grondstoffen een nieuw leven in tal van verrassende toepassingen.