Skip to content
Een bult op mijn batterij: gevaarlijk?

Een bult op mijn batterij: gevaarlijk?

Een smartphone die plots uit z’n voegen barst? Een tablet met een uitstulping? Een laptop met een bultje? Batterijen kunnen door allerhande redenen -zoals oververhitting- opzwellen. In extreme gevallen tot zelfs twee keer hun oorspronkelijke grootte, zodat ook de behuizing van je toestel opbolt. Het fenomeen doet zich vooral voor bij lithium-ion en lithium polymeerbatterijen. Dit zijn de batterijen die je vandaag haast standaard in smartphones, laptops, e-readers en fitness-trackers vindt.

Van batterij naar ballon

Lithium-ion en lithium-polymeer hebben heel wat voordelen, zoals een hoge energiedichtheid en een lage zelfontlading. Maar ook een nadeel: Lithium is een stuk reactiever dan de meeste stoffen die je in andere batterijen vindt. De cellen van de batterij kunnen bij oververhitting gas produceren, deze gasdruk veroorzaakt die gekke zwelling.

Gezwollen GSM batterij

Eén symptoom, verschillende oorzaken

De gasvorming ontstaat als de batterij het te heet krijgt. Dat kan onder meer als je ze te vaak oplaadt, door een productiefout, door een verkeerde of slechte oplader, als de batterij faalt door ouderdom of door een productiefout. Zorgen maken? Dat is niet meteen nodig. Toestellen met lithium-ion en lithium-polymeer hebben normaliter ingebouwde veiligheidsfuncties zoals hittesensoren en een systeem van circuits om overladen te voorkomen. Bovendien hebben lithium-ion en lithium-polymeer een stevig omhulsel. Op die manier kan het gas geen kant op.

Wachten tot de batterij ‘krimpt’, heeft geen zin. Door de steeds toenemende druk kan je hele toestel beschadigd raken.

EHBO voor batterijgezwellen

Schakel je toestel uit bij het minste vermoeden van zwelling en breng het apparaat meteen naar een servicecenter. 

Doe dat op een veilige manier! 

Wachten tot de batterij ‘krimpt’, heeft geen zin. Door de steeds toenemende druk kan je hele toestel beschadigd raken. Probeer de zwelling nooit zelf ‘op te lossen’ door er een gaatje in te prikken of een andere creatieve stunt. Dit is extreem gevaarlijk: het gas is niet alleen ontvlambaar, maar ook ongezond. Het service center zal er voor zorgen dat de batterij uiteindelijk bij Bebat terecht komt.

Gezwollen GSM batterij

Zo voorkom je een gezwollen batterij

  1. Lithium-ion en Lithium-polymeer hebben een hekel aan hitte. Laat je laptop niet in de wagen achter op een zonnige dag en blokkeer de ventilatieopeningen van je laptop niet. Laad toestellen niet op in het zonlicht of in de buurt van de verwarming. Een gaming-marathon van 30 uur op je smartphone? Geen goed idee.
     
  2. Als je de batterij of het apparaat lange tijd niet gebruikt: berg ze op volgens de regels van de kunst op een koele en droge plaats.
     
  3. Gebruik de oplader die bij het apparaat hoort. Is hij stuk, koop dan hetzelfde merk en type. Kwalitatief materiaal en veiligheidscertificaten kosten geld. Je vindt vast wel een oplader die de helft goedkoper is. Maar wat je bespaart op een goedkopere oplader, geef je straks misschien uit aan een volledig nieuw toestel.
     
  4. Vervang oude batterijen. Als je merkt dat je batterij snel leegloopt, dan vervang je die best. Ben je geen handige Harry of Henriette, laat dit dan over aan een professional. Dit bezorgt je niet alleen meer gebruikscomfort, het vermindert ook het risico op veiligheidsproblemen.
     
  5. Laat je toestel niet constant in het stopcontact. Je batterij stopt wel automatisch met opladen als ze vol is. Toch is het aangeraden om je toestel af en toe van de netstroom te halen en de batterij ook echt te gebruiken zodat ze haar functie naar behoren kan uitvoeren.

Meer tips over het correcte gebruik van batterijen lees je hier

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt