Skip to content
Drones en modelbouwvoertuigen: dit moet je weten over hun batterijen

Drones en modelbouwvoertuigen: dit moet je weten over hun batterijen

Een drone langer dan een kwartier de lucht in houden? Weinig kans dat een handvol gewone batterijtjes die klus klaren. Daarom hebben moderne drones en andere radiografisch aangestuurde elektronica vandaag meestal een LiPo-accu onder hun motorkap. Zo’n lithium polymeer batterij levert een buitengewoon fikse dosis power. In vergelijking met een NiCd en NiMH accu zijn ze ook veel lichter, dus uitermate geschikt om je favoriete gadget van energie te voorzien. Maar een LiPo-accu is wel een batterij 'met een handleiding' en vraagt dus ook om een juiste behandeling.

1. LiPo in huis? Dit moet je weten vooraf!

Je favoriete drone, modelbouwvoertuig of ander toestel zie je liever niet crashen door een batterijprobleem. Om brokken, breuken en ongelukken te voorkomen, let je best hierop:

  • Koop je een nieuwe batterij en lader? Geef dan de voorkeur aan een lader met een zogenaamde balancer. Dankzij een balancer wordt elke cel in de accu nauwkeurig en gelijktijdig opgeladen. De LiPo-accu zelf heeft dan niet alleen een laad- en ontlaad stekker, maar ook een zogenaamde balance stekker. Gebruik alleen de meegeleverde lader, of degene die je leverancier je adviseert.
  • Een goede lader geeft ook aan hoever je batterij is opgeladen. Voorkom dat een LiPo-accu niet verder ontladen wordt dan tot 3.0 volt per cel.
  • Akkoord. Handleidingen zijn saai. En zeker als je nét eindelijk dat nieuw speeltje in huis hebt. Maar voordat je in alle enthousiasme aan de slag gaat, neem je best de tijd om de instructies zorgvuldig na te kijken. Ieder toestel en iedere LiPo-accu is anders en vraagt dus een andere aanpak.
  • Heb je verschillende LiPo-accu’s? Nummer ze en hou per batterij een log bij van wat ermee gebeurde: laden, vluchten, crash, enz.
  • Vervoer batterijen voorzichtig, zonder al te veel schokken of trillingen. Laat ze zeker niet achter in een te koude of warme omgeving, zoals een auto in hartje winter of in volle zon.
  • Morrel niet aan de batterij. Veroorzaak je een ongeval met een batterij die je zelf pimpte, dan is de kans klein dat je verzekeraar tussenkomt.
  • Vervang de LiPo-accu tijdig als je merkt dat de performantie daalt. Neem geen risico's: een nieuwe accu is altijd goedkoper dan de gevolgen van een brand of crash.
  • Is de LiPo-accu van je drone opgebruikt, beschadigd of gezwollen? Breng hem dan veilig binnen op het recyclagepark.
Drone

2. Een LiPo-accu veilig opladen, zo doe je dat

Bij verkeerd opladen of door een technisch probleem kan de accu het - niet zonder gevaar - finaal begeven Zeker LiPo-accu’s van de oude generatie zijn daar gevoelig voor. Ook al laad je een LiPo-accu volgens het boekje op, neem altijd voorzorgen.

  • Haal de batterij nooit warm uit het toestel om haar dan meteen op te laden. Laat de batterij altijd eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Controleer of de batterij niet vervormd is, of een bult vertoont. In dat geval: naar een recyclagepark in je buurt brengen.
  • Is een LiPo-accu gevallen, laat hem dan een dagje rusten op een veilige plek en kijk goed of de batterij vervormt. Bij twijfel: niet meer gebruiken.
  • Plaats de batterij voor het opladen in een brandwerende LiPo-zak, stalen kist of een ander veilig omhulsel.

Geef voorkeur aan een lader met balancer

  • Blijf altijd in de buurt als je de accu oplaadt.
  • De accu ‘s nachts in je kamer opladen? Geen goed idee.
  • Denk vooraf goed na wat je zult doen als er toch brand zou uitbreken. Leg de accu bv in een vuurvaste schaal, begraaf ze in een emmer zand of gebruik een blusdeken. Ze in een emmer water leggen is geen goed idee, de kans bestaat dat een gezwollen accu blijft drijven. Bovendien kan het lithium in de batterij reageren bij contact met water.
  • Hou ermee rekening dat je de toxische rook beter niet in je longen krijgt. Hang bijvoorbeeld een rookmelder boven de plaats waar je de LiPo accu’s oplaadt.
  • Check voor elke laadbeurt of alle draden nog netjes geïsoleerd zijn. Zo voorkom je kortsluiting.
  • Laad de LiPo-batterij niet op als de omgevingstemperatuur te laag (minder dan ongeveer 6 °C) of te hoog (meer dan ongeveer 30 °C) is. Laad de batterij niet op in het volle zonlicht.
Modelbouw drone

3. Kortsluiting? Zo kan je ze vermijden!

Zelf een heel kleine kortsluiting maakt een LiPo reeds onbruikbaar. Hou deze tips in je achterhoofd als je met je drone aan de slag gaat:

  • Vermijd dat de contacten van de accu elkaar kunnen aanraken. Respecteer de polariteit van je accu. Hou positief en negatief goed uit elkaar. Let ook tijdens het opladen goed op dat je de polariteit niet omwisselt.
  • Zorg ervoor dat de contactdraden steeds geïsoleerd blijven.
  • De accu niet blootstellen aan zware druk of perforatie. Check dus zeker na een crash of de batterij nog intact is.
Charging drone

4. Ken je batterij, verhoog de levensduur

De levensduur van een LiPo-accu hangt sterk af van de belasting. Gebruik slechts 80 % van de bruikbare capaciteit en belast de accu’s niet hoger dan 80 % van de toelaatbare stroom. Bij de meest courante LiPo-accu's is deze veiligheid reeds ingebouwd en gebeurt dit automatisch. Ben je een professionele gebruiker? Neem dan even de tijd om je in de technische specificaties van de accu te verdiepen, zo ben je zeker van de optimale levensduur van je batterij.

Een LiPo-batterij geeft haar beste rendement op een temperatuur tussen 25-35°C. Een te koude accu kan nooit zijn volle vermogen ontwikkelen. Een te warme accu (boven de 60 °C) zal onherstelbare schade oplopen.

Of je een LiPo-accu nu voorzichtig behandelt of niet, elke oplaadbeurt brengt een capaciteitsverlies met zich mee. Hoe sterk en snel dit effect optreedt, hangt onder meer af van kortsluitingen, te diep ontladen en een te hoge temperatuur.

5. Als je de LiPo-batterij lange tijd niet gebruikt

Even een time-out? Dan haal je de batterij best uit het toestel. Bewaar de LiPo-accu op een plek die niet te koud (minstens 5 °C), maar ook niet te warm (maximum 27 °C) is. Laad de batterij eens om de 6 tot 8 weken op. De restcapaciteit van de accu ligt best tussen de 30 en 60%. Gebruik je hem opnieuw? Laat de accu dan even wennen aan de omgevingstemperatuur.

Van AAA tot LiPo: Bebat zamelt alle soorten batterijen in. 

Ontdek hoe we ze netjes sorteren

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt