Skip to content
Batterijen die niet lekken: science of sciencefiction?

Batterijen die niet lekken: science of sciencefiction?

Er bestaan banden die je niet lek kunt rijden. Er bestaan lekvrije tuitbekers voor kinderen. En tegen vervelende muggen die een lek in je bloedvaten prikken bestaan er eveneens oplossingen. Maar bestaat er ook zoiets als een batterij die nooit kan lekken?

Zwemmen tussen plus en min

De batterijen in je afstandsbediening, de accu in je wagen, de batterij in je smartphone... Alle batterijen die we in het dagelijkse leven gebruiken bevatten een vloeibaar elektrolyt.

“Simpel gezegd: het elektrolyt is een vloeistof waarin de elektrisch geladen deeltjes tussen de plus- en minpool van de batterij zwemmen. Of het nu om alkaline-, loodzuur- of lithium-ionbatterijen gaat: alle traditionele batterijen bevatten zo’n vloeistof”, vertelt prof. dr. An Hardy van de UHasselt en onderzoekscentrum EnergyVille. “Waarom precies een vloeistof? Omdat de geladen deeltjes zich in een vloeistof veel makkelijker verplaatsen. Maar het is precies ook die vloeistof die uit de batterij kan lekken.”

Even technisch: Het lekken van een batterij kan eigenlijk ook een indicatie zijn dat het ingebouwde veiligheidsventiel correct heeft gewerkt bij het opzwellen van de batterij en door de gasdruk is opengegaan en op die manier het openbarsten heeft verhinderd.

Het elektrolyt is een vloeistof waarin de elektrisch geladen deeltjes tussen de plus- en minpool van de batterij zwemmen.

- Prof. dr. An Hardy, UHasselt en EnergyVille -

Prof. dr. An Hardy, UHasselt en EnergyVille

- Prof. dr. An Hardy, UHasselt en EnergyVille -

lekkende batterijen

Batterij zonder vloeistof?

In theorie kunnen alle batterijen dus lekken. Maar bestaan er ook al commerciële batterijen zonder een vloeibaar medium?

“Wellicht op enkele uitzonderingen na - zoals in de ruimtevaart - bestaan commerciële batterijen zonder een vloeibaar elektrolyt nog niet”, vervolgt prof. dr. An Hardy. “Maar er wordt wel heel hard aan gewerkt. Bij EnergyVille doen we uitgebreid onderzoek naar een vastestofbatterij die commercialiseerbaar, betaalbaar en makkelijk te produceren is in grote hoeveelheden.”

De verpakking telt

Alle traditionele batterijen kunnen dus lekken. Maar lekken sommige types batterijen meer dan andere? Een groot stuk blijkt vooral af te hangen van de kwaliteit van de behuizing, en minder van het type. Hoe slechter de staat van het omhulsel, hoe groter de kans op een lek. Ook oneigenlijk gebruik kan de behuizing aantasten. Niet-herlaadbare batterijen proberen op te laden, batterijen blootstellen aan vochtig weer, batterijen lange tijd ongebruikt in een toestel laten … kan op die manier tot lekken leiden.

Wil je vandaag helemaal op veilig spelen?

 Lees dan volgende tips mbt lekkende batterijen. 

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt