Skip to content
Feit of fictie: batterijen moeten uit je afgedankt toestel voor je het inlevert

Feit of fictie: batterijen moeten uit je afgedankt toestel voor je het inlevert

Een telegeleide speelgoedauto die finaal gecrasht is? Je afgeschreven discman uit 1995? De hond die de afstandsbediening verwarde met een lekkere kluif? Hoe je elektrische toestellen ook aan hun einde komen: je brengt ze best binnen in de winkel waar je ze kocht, het Recypark of een Recupel inzamelpunt. Maar wat met de lege batterijen in het toestel? Gewoon inlaten of toch maar beter uithalen?

Scheiden of laten zitten?

Recupel organiseert in België de inzameling en de verwerking van afgedankte elektro-apparaten en lampen. Tussen die torens afgedankte koelkasten, televisies en broodroosters, zitten ook veel toestellen die op batterijen werken. En heel vaak blijven die batterijen gewoon in het apparaat zitten, zo blijkt. “In 2017 hebben we 245 700 kg batterijen uit de ingezamelde toestellen (110.000 ton) verwijderd”, becijfert Peter Sabbe van Recupel. “De eerste stap in ons recyclageproces is het manueel verwijderen van alle gevaarlijke afvalstoffen, waaronder dus ook batterijen.” Die batterijen komen uiteindelijk toch bij Bebat of bij een recycler terecht maar vaak via een omweg. Hiervoor moet telkens een extra transport worden ingelegd. Veel eenvoudiger dus om gewoon je toestel en batterij bij inlevering te scheiden.

Elektrische tandenborstel

Bij de meeste toestellen zoals een elektrische tandenborstel wordt er vaak in de gebruiksaanwijzing aangeduid of je de batterij al dan niet veilig zelf kan verwijderen. Ontbreekt de informatie of kan je de batterij niet gemakkelijk zelf scheiden van het toestel? Breng het toestel dan gewoon binnen bij Recupel en de batterij komt uiteindelijk wel bij Bebat terecht.

Wat met lekkende batterijen?

Ongebruikte, lege en afgedankte batterijen verwijder je best meteen uit het toestel en breng je naar een Bebat inzamelpunt of indien er nog restwaarde op de batterij zit gebruik je ze nog verder in een ander toestel. Op die manier voorkom je onder meer dat ze gaan lekken of je toestel (verder) beschadigen.

Toch een lekkende batterij in je toestel? Dan doet azijn of citroensap wonderen. Bovendien vermijd je ook dat de medewerkers van Recupel vaak lekkende batterijen uit de toestellen moeten halen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. 

lekkende batterijen

Conclusie? Safety first! 

Het is geen absolute verplichting om de batterijen uit je afgedankt toestel te halen. Zeker als het tot onveilige situaties kan leiden, laat je de batterijen best in het apparaat. Lukt het je echter wel om dit op een veilige manier te doen? Dan is dat alleen maar mooi meegenomen voor het milieu.

Mee op ontdekkingstocht langs het sorteerproces bij Bebat? 

Kom maar aan boord

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt