Skip to content

Lege accu vermijden in de winter: tips voor je batterij

De accu van je auto en lage temperaturen? Dat zijn niet de dikste vrienden. Maar hoe groot is de invloed van kou op de batterij eigenlijk? En vooral: wat kun je er aan doen om in die koude maanden de gevolgen tot een minimum te beperken?

Winter vs. batterij: 1-0

Raclette, glühwein en sneeuwballen gooien: de winter kan best gezellig zijn. Alleen niet als je de baan op moet en de accu van je wagen leeg blijkt … Extreme temperaturen (minder dan -10°C en meer dan 30°C) kunnen de prestaties en de levensduur van de startbatterij verminderen. Wanneer er een lange periode van extreme koude aanbreekt, kies je best meteen voor een accu met een groter startvermogen. Uiteraard is het geen evidentie om zomaar even een andere startbatterij te laten installeren. Gelukkig kun je ook met enkele simpele oplossingen het koude weer tackelen. 

9 gouden tips om een lege accu te voorkomen

 1. Laat bij het jaarlijks onderhoud voor het begin van de winter je startbatterij en het elektrisch circuit extra nakijken.
 2. Rij na het starten van de motor rustig totdat de motor opgewarmd is.
 3. Bij extreme temperaturen schakel je best alle uitrustingen uit die veel energie van de startbatterij vergen zoals de airco en het start-stopsysteem
 4. Doe steeds je voertuig op slot, ook als die in een garage staat. Zoals bij de sluimerstand van een tv, blijft een voertuig dat niet op slot is energie verbruiken.
 5. Beperk korte ritten. Alleen bij langere ritten heeft de accu de mogelijkheid om opnieuw op te laden.
 6. Gebruik motorolie van de jongste generatie. Deze blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor makkelijker ronddraait en minder energie vergt van de startbatterij.
 7. Laat het contact niet aanstaan wanneer je enkel naar de radio luistert.
 8. Parkeer je wagen binnen of onder een carport.
 9. Ga je op reis? Dan kan je een druppellader op de batterij plaatsen. Dit is een goedkoop toestel (vanaf ongeveer 25 euro) dat voorkomt dat de batterij leeg is wanneer je terugkomt uit vakantie.

Wat met elektrische voertuigen?

Lage temperaturen hebben een impact op de batterij en dus ook op het bereik. Hoe harder de temperatuur naar beneden duikt, hoe korter de actieradius. Maar hoe groot is het gemiddelde verschil tussen zomer en winter nu precies? Als je dat voor een specifiek model wil uitzoeken, dan vind je het antwoord op ev-database.nl. Op die site kun je op basis van een rekenmodel de actieradius terugvinden, volgens verschillende omstandigheden: zomer (stad/snelweg/gecombineerd) en winter (stad/snelweg/gecombineerd). Enkele voorbeelden:

Model                             Actieradius gecombineerd zomer   Actieradius gecombineerd winter     Verschil   
Tesla Model S 100D 570 km 425 km - 25,4 %
Jaguar - I - Pace 455 km 345 km - 24,2 %
Nissan Leaf 280 km 200 km - 28,6 %
Renault Zoë R110 275 km 200 km - 27,3 %
BMW i3 200 km 145 km

 -27,5 %

                                                                                                            Bron:  ev-database.nl

Onder 10, is afzien

“De lithium-ionbatterijen in EV’s zijn gevoelig voor lage temperaturen”, vertelt Philippe Decrock van Bebat. “Dit heeft te maken met de chemische samenstelling. Temperaturen onder 10 ºC betekent over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie. De actieradius kan hierdoor tot 30% lager liggen. Ook het batterijmanagementsysteem van de auto speelt een rol. Dat grijpt in bij lage temperaturen om de levensduur van de batterij te verlengen.”

 

Temperaturen onder 10 ºC betekent over het algemeen een langere laadtijd voor je EFV, minder vermogen en minder beschikbare energie. De actieradius kan hierdoor tot 30% lager liggen.

Tips voor langere trips

Heb je een EFV? Dan is het goed om extra voorzorgsmaatregelen te nemen als de temperatuur begint te zakken.

 1. Verwarm je wagen voor. Bij sommige elektrische auto’s kun je het interieur voorverwarmen, terwijl ze nog verbonden zijn met de laadpaal. Met de app van je wagen kun je de auto dan al vanachter je ontbijttafel voorverwarmen. Je rijdt dan weg met een volle batterij en een verwarmd interieur. Op die manier verbruik je in het begin van je rit geen energie om het interieur op te warmen. Op de aandrijving na is de verwarming namelijk de grootste energieverslinder.
 2. Gebruik alleen stoelverwarming. Beschikt je EV over deze mogelijkheid, dan gebruik je best alleen deze optie en niet de volledige autoverwarming. “De stoelverwarming verbruikt tot 25% minder stroom dan de volledige autoverwarming”, vertelt Philippe Decrock van Bebat. “In een conventionele auto werkt de verwarming op de restwarmte van de motor, maar in een elektrische auto niet.”
 3. Gebruik zo weinig mogelijk elektronica. Heel veel verschil maakt het niet, maar alle beetjes helpen: zet de radio uit en plug je smartphone uit. Let wel op voor ‘overdreven’ spaarzaamheid. Bij slecht zicht, schemering of duisternis het licht te laat inschakelen of bij beslagen ruiten de airconditioning niet aanzetten? Dat brengt jezelf en anderen nodeloos in gevaar.
 4. Zet winterbanden onder je auto. Vanaf 7 graden zijn winterbanden de beste keuze, want ze bieden meer grip. Voor elektrische auto’s betekent meer grip, minder energieverlies en dus langer elektrisch rijden.
 5. Neem een laadkabel mee. Zo kun je bij onvoorziene omstandigheden de wagen opladen als de batterij toch sneller leeg raakt dan je aanvankelijk dacht. Zoek je een laadpaal? Je hebt ‘m gevonden.
 6. Voorkom een vastgevroren laadkabel. Probeer de auto zoveel mogelijk binnen te zetten. Mocht dat niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de stekkeraansluiting van de auto droog is. Toch vastgevroren? Een warmwaterkruik op de aansluiting doet wonderen. Een emmer heet water of een haardroger? Geen goed idee!

Wat je wellicht ook wil weten: hoe lang gaat een batterij van een elektrische wagen eigenlijk mee?


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Hoe ver kan je fietsen met de accu van je e-bike?

18 May 2018

Bij de aankoop van een elektrische fiets zijn er drie zaken waar je rekening mee moet houden. Dit zijn ze!

Winter? Survivaltips voor je fietsbatterij!

08 January 2019

Gebruik je je elektrische fiets een paar maanden niet? Dan helpen deze tips de levensduur van je fietsbatterij te verlengen en de accu van je e-bike in goede conditie te houden.

De populairste elektrische voertuigen

26 September 2018

Elektrische voertuigen: welke soorten zijn vandaag, in 2020, al populair op de Belgische markt? En hoe zit het met de verschillen in populariteit? Ontdek het hier.