Skip to content
Van sokken tot satellieten: wist je dat ook hier batterijen in zitten?

Van sokken tot satellieten: wist je dat ook hier batterijen in zitten?

Van een digitale bagageweegschaal tot een gehoorapparaat. Van een tandenborstel tot een defibrillator. Apparaten met batterijen vind je niet alleen in je keuken en huiskamer, maar ook in het ziekenhuis, op de bouwwerf en zelfs in de ruimte. We presenteren hier zeven spullen waarvan je (wellicht) niet vermoedde dat er batterijen in zitten.

Verwarmde sokken

Verwarmde sokken

Koude voeten? Met deze elektrisch verwarmde sokken hoef je daarvoor niet thuis bij de haard te blijven. En gelukkig heb je geen verlengsnoer nodig als je naar buiten gaat, want ze werken op oplaadbare batterijen.

Schoenen met een boodschap

Ook al eens hippe jongens en meisjes voorbij zien rennen (of rollen) op lichtgevende schoenen? De energie voor die lampjes komt gewoon van een batterij die via een extern kabeltje opgeladen wordt. Geen hocus pocus of bewegingsenergie dus.

Lichtgevende schoenen
Sateliet

Satellieten met (nood)accu's

Hoewel ze hun power uit zonne-energie halen, hebben satellieten ook verschillende herlaadbare (nood)batterijen aan boord. Geen batterijen uit de supermarkt, maar hypergesofisticeerde accu’s die extreme omstandigheden aankunnen. Op die manier kunnen ze zowel ‘s nachts als overdag hun taken blijven uitvoeren.

Levensreddende defibrillators

Je ziet ze steeds vaker opduiken op openbare plaatsen en in bedrijven: automatische externe defibrillators, kortweg AED's. Een AED wordt gebruikt bij een hartstilstand. Een primaire lithium pack genereert de stroomstoot die - als alles goed gaat - het hart weer op gang brengt.

Defibirillator
Warme handschoenen

Warme handschoenen

Paardrijden, skiën of fietsen in de winter? Met verwarmde handschoenen voorkom je bevroren vingertoppen. Sommige modellen kun je ook met een kabeltje aansluiten op het stroomcircuit van een motorfiets.

Lichtzwaarden

Luke Skywalker heeft maar beter altijd reservebatterijen op zak. Want lichtzwaarden werken niet op kosmische straling, maar gewoon op batterijen.

Lichtzwaarden
Oplaadbare autosleutels

Oplaadbare autosleutels

De meeste autosleutels werken op lithium primaire knoopcellen maar in sommige gevallen kan je de autosleutel via het contact gewoon weer opladen

Verjaardagskaarten met muziekjes

Weerklinkt er een jolige ‘Happy Birthday to you’ als je de wenskaart openmaakt, dan is de kans groot dat hier een batterijtje achter zit.

Zingende verjaardagskaart
Lichtgevende halsband

Flikkerende halsbanden

Halsbanden voor honden met ledlampjes zijn momenteel razend populair. En jawel: ook hierin zitten natuurlijk batterijtjes.

Leuke tip: Lange autorit met kids op de achterbank? Laat ze om de beurt een apparaat noemen dat op batterijen werkt.

Batterijen recycleren

De batterijen uit de afstandsbediening, zaklamp en keukenweegschaal? Die breng je natuurlijk naar een Bebat-inzamelpunt. Maar wat als je die verwarmde handschoenen, die halsband voor honden en dat lichtzwaard niet meer wil/ kan gebruiken? Denk twee keer na voor je ze zomaar in de vuilnisbak gooit en lees hier wat je precies moet doen.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt