Skip to content
9 tips om te vermijden dat winterkou je autobatterij de das omdoet

9 tips om te vermijden dat winterkou je autobatterij de das omdoet

De accu of startbatterij van je auto en lage temperaturen? Dat zijn niet de dikste vrienden. Ook elektrische en hybride voertuigen, van e-bike tot auto, weten van het winterweer. Maar hoe groot is de invloed van kou op de batterij eigenlijk? En vooral: wat kun je er aan doen om in die koude maanden de gevolgen tot een minimum te beperken? Met deze tips bespaar je jezelf (en anderen) heel wat problemen. 

Heb je een elektrisch voertuig op stal?

Verdiep je dan hier in onze tips tegen de winterdip!

Elektrische auto winter

Winter vs. batterij: 1-0

Raclette, glühwein en sneeuwballen gooien: de winter kan best gezellig zijn. Alleen niet als je de baan op moet en de accu van je wagen leeg blijkt … Extreme temperaturen (minder dan -10°C en meer dan 30°C) kunnen de prestaties en de levensduur van de startbatterij verminderen. Wanneer er een lange periode van extreme koude aanbreekt, kies je best meteen voor een accu met een groter startvermogen. Uiteraard is het geen evidentie om zomaar even een andere startbatterij te laten installeren. Gelukkig kun je ook met enkele simpele oplossingen het koude weer tackelen.

9 tips om een lege accu te voorkomen

  1. Laat bij het jaarlijks onderhoud vóór het begin van de winter je startbatterij en het elektrisch circuit extra nakijken.
  2. Rijd na het starten van de motor rustig totdat de motor opgewarmd is.
  3. Bij extreme temperaturen schakel je best alle uitrustingen uit die veel energie van de startbatterij vergen zoals de airco en het start-stopsysteem.
  4. Doe steeds je voertuig op slot, ook als het in een garage staat. Zoals bij de sluimerstand van een tv blijft een voertuig dat niet op slot is energie verbruiken.
  5. Beperk korte ritten. Alleen bij langere ritten heeft de accu de mogelijkheid om opnieuw op te laden.
  6. Gebruik motorolie van de jongste generatie. Deze blijft dunner bij lagere temperaturen, waardoor de koude motor makkelijker ronddraait en minder energie vergt van de startbatterij.
  7. Laat het contact niet aanstaan wanneer je enkel naar de radio luistert.
  8. Parkeer je wagen binnen of onder een carport.
  9. Ga je op reis? Dan kan je een druppellader op de batterij plaatsen. Dit is een goedkoop toestel (vanaf ongeveer 25 euro) dat voorkomt dat de batterij leeg is wanneer je terugkomt uit vakantie. 

Waarop moet je letten als je een nieuwe startbatterij aankoopt? 

Onze expert helpt je op weg

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt