Gedifferentieerde bijdrage | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedifferentieerde bijdrage

Hier vindt u alle informatie over de gedifferentieerde bijdrage die per 1 januari 2018 werd ingevoerd.

Gedifferentieerde bijdrage vanaf 1 januari 2018

Vanaf 01/01/2018 zijn de bijdragen voor draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s gewijzigd. Er wordt niet langer een uniforme prijs gehanteerd voor de verschillende types en soorten batterijen, wat mogelijk impact kan hebben op uw IT-systeem. Hier vindt u een overzicht van de bijdragen en verderop een handige infofiche met bijkomende informatie.

Dit veranderde er op 1 januari 2018

De wetgeving voorziet dat de milieubijdrage dient bepaald te worden per soort en per type batterij. Bebat pleitte echter voor een evenwicht tussen differentiatie in bijdragen en administratieve eenvoud voor de deelnemers en de distributie. Bijgevolg werden enkel de milieubijdragen voor lithium herlaadbare batterijen gedifferentieerd. Dit werd goedgekeurd door de 3 gewestelijke overheden. Meer uitleg vindt u op deze infofiche

Voor grote batterijen met een gewicht > 20 kg (uitz. loodbatterijen > 3 kg) werd een administratieve bijdrage ingevoerd waarin de kosten van inzameling, ophaling, sortering, verwerking en recyclage niet zijn inbegrepen. Meer uitleg vindt u op deze infofiche. 

De nieuwe bijdragen gelden vanaf 01/01/2018 voor de verkoop tussen alle professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars). Voor de verkoop aan de consument gaan de nieuwe bijdragen ten laatste in op 01/04/2018. Op deze manier hebben de professionelen die aan consumenten verkopen 3 maanden de tijd om hun stocks uit te verkopen. Meer uitleg vindt u in deze infofiche.

Aanpassing IT systeem

Wij raden u aan om zo snel mogelijk de impact van deze aanpassing op uw IT-systeem te onderzoeken en de nodige aanpassingen te doen. Wij blijven benadrukken dat het een wettelijke verplichting is om de milieubijdrage op facturen tussen professionelen apart te vermelden. Voor de administratieve bijdragen is dit niet gebruikelijk. Meer uitleg hierover vindt u op deze infofiche.

Vragen?

België behoort met het Bebat-systeem tot de absolute wereldtop op het vlak van inzameling en recycleren van afgedankte batterijen. Per inwoner zamelen wij het grootste gewicht aan afgedankte batterijen ter wereld in.

Wij garanderen u dat wij ons dag na dag zullen blijven inzetten om steeds meer afgedankte batterijen in te zamelen en te recycleren.

Als u verdere vragen heeft kan u terecht bij Bebat op +32 (0)16/76.88.91 of via participants@bebat.be.