Skip to content
E-steps: dit moet je weten over de batterij

E-steps: dit moet je weten over de batterij

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld opduiken of voorbij zoeven: de e-step. Een e-step maakt net zoals de elektrische fiets gebruik van een accu waar je zorg voor moet dragen. Hoe je dat aanpakt én hoe je de levensduur verlengt, lees je in deze blogpost.

De batterij van een e-step

Voor de accu van een e-step worden lithium-ionbatterijen gebruikt. Dit zijn lichtgewicht batterijen die veel energie kunnen bevatten en oplaadbaar zijn. Lithium-ionbatterijen zijn efficiënt en hebben een lange levensduur. Ze zijn natuurlijk niet onverwoestbaar, dus je moet er steeds zorg voor dragen.

De step kan een ingebouwde batterij hebben of een batterij die je makkelijk kunt loskoppelen om op te laden. De actieradius is afhankelijk van het merk en model, maar gemiddeld kan je een uur rijden met een elektrische step.  

De levensduur van je batterij is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Hoeveel je op pad gaat met je step, hoe je rijgedrag is en hoeveel je de e-step oplaadt zijn allemaal bepalende elementen. Algemeen wordt aangenomen dat de batterij van een elektrische step tussen de 1 à 3 jaar meegaat, afhankelijk van hoe frequent de step gebruikt wordt.

Hoe draag je zorg voor de batterij van een elektrische step?

Net zoals je de levensduur van de accu van je elektrische fiets kunt verlengen, geldt dit ook voor de batterij van je e-step. We geven je enkele tips!

  • Het is belangrijk om na elk ritje de batterij op te laden, zelfs al is zij niet helemaal leeg. In tegenstelling tot smartphones, waarbij fabrikanten aangeven dat je pas moet laden wanneer de batterij helemaal leeg is, klinkt de aanbeveling bij e-steps dus helemaal anders. 
     
  • Als je de elektrische step een langere periode aan de kant zet, dan moet je erop toezien dat de batterij goed opgeladen is, idealiter 50 tot 75%.
     
  • Vermijd extreme temperaturen, zowel hoog als laag. Laat je step dus niet in de zon staan en zet hem binnen wanneer het vriest. Ook het opladen van je e-step bij extreme temperaturen raden is niet aanbevolen.
     
  • Felle regen of sneeuw voorspeld? Een elektrische step houdt niet van deze slechte weersomstandigheden. Laat hem dus na een ritje niet buiten staan en controleer of de batterijcontacten niet nat geworden zijn. Droog deze af indien nodig.
     
  • Zorg ervoor dat de banden van je step goed opgepompt zijn, dat beperkt de weerstand en maakt het voor je batterij eenvoudiger om de step voort te bewegen.
     
  • Respecteer de gewichtslimiet van je e-step. Als je dit niet doet, dan krijgen de batterij en de step zelf het hard te verduren. Als de gewichtslimiet bijvoorbeeld 100 kilogram is, dan is een rit met twee volwassenen geen strak plan. 

Het is belangrijk om na elk ritje de batterij van je e-step op te laden, zelfs al is ze niet helemaal leeg.

E step batterij

De batterij van mijn e-step lijkt aan vervanging toe, wat nu?

De capaciteit van de batterij vermindert. Dat is het gevolg van chemische kristalvorming binnen in de batterij. Het opladen van de batterij verloopt moeizamer, tot ze uiteindelijk niet meer goed functioneert. In sommige gevallen moet de accu niet volledig vervangen worden, maar zijn enkele nieuwe cellen voldoende. Een eitje voor professionals, dus ga vooral niet zelf aan de slag. Contacteer dus een professional. 

Als je batterij echt de geest geeft, dan kan je kiezen voor een nieuwe. Klop dan aan bij de handelaar waar je de e-step kocht. De vervanging van een ingebouwde batterij zal wat meer werk vragen dan het inwisselen van een externe batterij.

En wat met de batterij?

Als je de afgedankte batterij zelf kan verwijderen, dan breng je haar binnen bij een fietshandelaar of het recyclagepark. Liet je je bijstaan door een fietshandelaar voor het vervangen van de accu van je e-step, dan zorgt hij dat Bebat deze komt ophalen. Geef in elk geval steeds een seintje aan de parkwachter dat het gaat om een e-step waar nog een batterij in zit.

Lukt het niet om de batterij veilig los te maken van je e-step? Dan moet je de step met accu binnenbrengen op het recyclagepark als elektronisch afval en deponeren bij Recupel. Als je de batterij wel veilig van je e-step kan losmaken, kan de batterij op het recyclagepark in de Bebat-ton en mag de step zelf gedeponeerd worden bij de Recupel-fractie.

Breng jij e-steps op de markt?

Als producent of invoerder van producten met batterijen (zoals e-steps) in België moet je voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen voor gebruikte batterijen en accu’s. Het is niet eenvoudig om hier het overzicht te houden. Als je jouw bedrijf aansluit bij Bebat, dan zorgen we ervoor dat je voldoet aan al deze verplichtingen.

Doe nu de test en ontdek de volgende stappen

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt