Skip to content
Deze batterijen kunnen je leven redden

Deze batterijen kunnen je leven redden

Zappen met de afstandsbediening of vrolijk peddelen op de elektrische fiets: batterijen maken ons leven zalig makkelijk. Maar ze kunnen ook het verschil maken tussen leven en dood …

1. De ‘zwarte’ dozen in een vliegtuig

Elk vliegtuig heeft 2 zwarte dozen aan boord: eentje die de vluchtgegevens opslaat en eentje die de gesprekken in de cockpit registreert. In werkelijkheid zijn ze helemaal niet zwart, maar meestal oranje of geel. Zo kunnen ze na een ongeluk makkelijker teruggevonden worden. Na een crash zenden de dozen ongeveer 30 dagen lang een signaal uit. Daarvoor zorgt een ingebouwde batterij. Op die manier weten reddingswerkers de exacte locatie.

Rookmelder

2. Gas-, Rook-, CO-melders in plaats van kanaries

Deze detectoren slaan alarm bij veel voorkomende gevaren zoals zuurstoftekort, rookontwikkeling of koolstofmonoxide. De hedendaagse versie van de ‘kanarie in de koolmijn’ dus. Maar dan gevoed door batterijen in plaats van zaadjes en nootjes. 

Volgens cijfers van onze overheid, vinden er in België jaarlijks ongeveer 10.000 branden in gebouwen plaats. Bijna 80% van de sterfgevallen door brand zijn het gevolg van woningbranden. Rookmelders kunnen bijvoorbeeld heel wat onheil voorkomen. In ruimtes waar je een houtkachel of verwarmingsketel hebt, plaats je best ook een CO-melder.

Je melder piept want de batterij is leeg?  

Breng ze binnen in een van de duizenden inzamelpunten.

3. Speciale gsm’s voor onze hulpdiensten

De hulpdiensten in ons land communiceren niet met elkaar via het gewone gsm-netwerk. Dat doen ze via ASTRID, een afzonderlijk en beveiligd radionetwerk. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij noodsituaties, als het gewone gsm-netwerk uitvalt. En omdat de hulpdiensten uiteraard liever niet willen dat ze afgeluisterd kunnen worden. Ook het veiligheidspersoneel van bijvoorbeeld ambassades communiceert veelal via dit netwerk. Enkel speciale zogenaamde TETRA-toestellen functioneren op het netwerk. Om op het netwerk te kunnen, moet je bij ASTRID een speciale licentie vragen. Wat de telefoons wel gemeen hebben met de jouwe is dat ze op dezelfde soorten batterijen werken.

Walkie talkie

4. Licht in de duisternis, deel 1

‘s Nachts een schipbreuk? Met dit accessoire aan je reddingsboei val je goed op in het donker. Het overleeft elke val in het water (tot ruim 70 meter) en geeft enkele uren lang een helder licht.

Reddingsdrone

5. Drone vindt drenkeling

Tegenwoordig zetten sommige kustwachten ook drones in om drenkelingen op te sporen. Het gaat om professionele drones met speciale apparatuur onder de wieken… en dus niet de exemplaren die je in het speelgoedrek vindt. In januari 2018 werden op die manier voor de eerste keer met succes twee drenkelingen gelokaliseerd voor de kust van Brisbane (Australië).

6. Licht in de duisternis, deel 2

Handig bij zoekacties. De professionele zoeklampen gebruikt door politie of brandweer zijn natuurlijk een paar klassen straffer dan het zaklampje van je smartphone. Zo bestaan er ook explosievrije varianten en bepaalde modellen komen standaard met verschillende voorzetlenzen. Ze zijn dan ook behoorlijk duur: 500 euro voor een zo’n zoeklamp is niet ongewoon. Een stevige batterij zorgt dat het toestel blijft werken in extreme condities.

Zoeklicht reddingsactie

7. Brand? Warmebeeldcamera's!

Warmtebeeldcamera's nemen warmte waar die het oog niet kan zien. Op basis van de intensiteit van de infraroodstraling maakt de warmtebeeldcamera de temperatuur zichtbaar. Warmtebeeldcamera's helpen brandweerlui hun weg te vinden door dikke rook, situaties beter te beoordelen met en sneller beslissingen te maken. Een warmtebeeldcamera met een snoer zou niet echt handig zijn bij een brand. Gelukkig werkt ook dit toestel - jawel - op batterijen!

Defibrillator

8. Defibrillators: ctrl-alt-del voor je hart

Automatische externe defibrillators, kortweg AED's worden ingezet bij een hartstilstand. Een ingebouwde lithiumbatterij genereert de stroomstoot die - als alles goed gaat - het hart weer op gang brengt.

9. Het ritme van je hart

Een ECG-toestel registreert de elektrische activiteit van de hartspier. Een ECG geeft artsen veel informatie over de werking van de hartspier, vooral dan bij ritmestoornissen. Dankzij de batterij kan het medisch personeel het toestel gewoon onder de arm meenemen.

Dokter ECG toestel hartmonitor

10. Een kijkje in je keel

Niet om oesters mee te openen of als kroontjeswipper te gebruiken: een laryngoscoop is een medisch instrument dat wordt gebruikt voor het inspecteren van het strottenhoofd. Binnenin levert een batterij de energie voor het inspectielampje. Een laryngoscoop wordt onder meer gebruikt als een arts een ademhalingsbuisje plaatst in de luchtpijp (intubatie).

X ray ziekenhuis batterij

11. Gaan en blijven gaan

Batterijen kunnen ook ‘van binnenuit’ mensenlevens redden. Een pacemaker is een apparaat om het hart te ondersteunen door kleine elektrische stroomstootjes te genereren. De eerste pacemaker werd in 1958 ingeplant. Na enkele uren was de batterij al leeg. Tegenwoordig gaat de batterij van een pacemaker 5 tot 15 jaar mee. Dan wordt de pacemaker via een kleine ingreep vervangen.

12. GPS: lokaliseren redt levens

Een gps kan helpen om je makkelijker te lokaliseren. Satellieten die het gps signaal uitzenden kunnen dag en nacht werken dankzij een ingebouwde batterij. Op die manier is het een perfecte combinatie om bij een noodoproep een beller uiterst efficiënt en snel te lokaliseren en mogelijk zijn/haar leven te redden. 

GPS navigatie in auto

Tot slot: wist je dat er ook batterijen in deze toestellen zitten?

De batterijen uit je afstandsbediening en rookmelder breng je natuurlijk naar een Bebat-inzamelpunt. Maar wat met onalledaagse batterijen of batterijen dat je niet zomaar uit het toestel krijgt?

Ontdek hier wat je er precies mee kan doen.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt