Skip to content
De thuisbatterij op zonnepanelen: een interessante investering?

De thuisbatterij op zonnepanelen: een interessante investering?

Sinds Tesla in 2015 uitpakte met de thuisbatterij, gaat het goed met dit toestel voor de thuisopslag van energie, zonne-energie in de meeste gevallen. Na Tesla brachten ook veel andere merken hun eigen versie van de thuisbatterij op de markt. 

Is investeren in een thuisbatterij om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan nog steeds een interessante investering? Dat ontdek je hier.

Thuisbatterijen in de lift

De recente cijfers spreken boekdelen: het gaat nog steeds hard voor de thuisbatterij. Zo werden er in 2022 maar liefst 52.196 thuisbatterijen geregistreerd bij Fluvius. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021.

Die sterke groei werd geholpen door de overheidspremies, maar vooral ook door de afschaffing van de terugdraaiende teller voor bestaande zonnepaneel-installaties in Vlaanderen. 

De digitale meter en de thuisbatterij

Overal installeert Fluvius digitale meters. Tegen eind 2024 zal circa 80% van de digitale meters geplaatst zijn, tegen juli 2029 moet elke Vlaming er één hebben.

Met de digitale meter betaal je enkel voor de exacte hoeveelheid stroom die je van het net afneemt. Voor de stroom die je in het net injecteert, krijg je een vergoeding.

Heb je een thuisbatterij maar nog geen digitale meter? Dan is het in je voordeel om die zo snel mogelijk te bestellen via de website van Fluvius. Het prosumententarief valt dan immers weg. Meer daarover lees je verder in dit artikel.

Zie ook de info op de website energiesparen.be

Vlaamse premie voor thuisbatterij stopgezet

Gedurende enkele jaren gaf de Vlaamse overheid een subsidie voor het aankopen of leasen van een thuisbatterij. Maar sinds 1 april 2023 is die premie stopgezet. 

“De Vlaamse Regering heeft beslist dat thuisbatterijen met een AREI-keuringsattest na 31 maart 2023 geen aanspraak meer maken op de premie.” (Vlaanderen.be)

Wil je toch nog een premie aanvragen voor een thuisbatterij met een keuringsattest dat dateert van vóór 1 april 2023? Dan is dit goed om te weten: 

  • Binnen de 9 maanden na de datum van indienstname (= de AREI-keuring van de installatie) hoor je een volledig premiedossier in te dienen.
  • De datum van indienstname (de AREI-keuring) bepaalt hoeveel premie je ontvangt en de voorwaarden.
  • Het aanvraagloket blijft open tot en met 31 december 2023 voor thuisbatterijen met een AREI-keuringsattest dat dateert van 31 maart 2023 of eerder. Vanaf 1 januari 2024 wordt het loket definitief gesloten.

Lees er hier meer over. 

Thuisbatterij auto opladen
Thuisbatterij living

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kostprijs van een thuisbatterij hangt af van een reeks factoren, zoals het merk en het vermogen. Hoe hoger de capaciteit, zowel qua laadvermogen als de snelheid waarmee de stroom kan worden afgegeven, hoe hoger het prijskaartje.

De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is ongeveer 4.000 euro en voor een thuisbatterij van 8 kWh liggen de prijzen tussen 5.000 en 8.000 euro.

Dit stevige bedrag maakt het meestal niet mogelijk om de thuisbatterij even snel terug te verdienen als je zonnepanelen (gemiddeld 8 jaar).

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Op welke termijn betaalt een thuisbatterij zichzelf terug? Over die terugverdientijd doen nogal wat indianenverhalen de ronde. In realiteit ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij op 8 à 14 jaar tot 20 jaar.

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Wanneer je de rentabiliteit van een thuisbatterij wilt bekijken, dan zijn er een aantal factoren die een behoorlijke impact hebben;

  • Hoeveel energie je in totaal verbruikt als gezin

  • Hoeveel je zelf verbruikt van je zonne-energie 

  • Het vermogen van de thuisbatterij

  • Je huidige energiecontract 

Voor de meeste van die factoren is optimaliseren de boodschap!   

Heb je al een digitale meter, check dan je verbruiksgegevens op mijn.fluvius.be

Hoe kies je de juiste thuisbatterij?

Kies je thuisbatterij in functie van je verbruik (kies ze dus ook niet te groot en te duur).

In 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd, waardoor je nettarieven niet enkel afhankelijk zijn van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, maar ook van hoe zwaar je het elektriciteitsnet belast. Om ervoor te zorgen dat de baten voor je thuisbatterij opwegen tegenover de kosten, is het aangeraden om per kWp (kilowattpiek) zonnepanelen een batterij van 1 kWh te voorzien. 

Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp plaats je idealiter een thuisbatterij van 4 tot 6 kWh. 

Tip om het maximum uit je zonnepanelen en thuisbatterij te halen: gebruik zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie en houd ook je energiecontract tegen het licht. 

Wil je een beter idee krijgen van de grootte, het zelfverbruik en de terugverdientijd van een thuisbatterij? Maak dan gebruik van deze simulator van de Vlaamse overheid om te bepalen of een thuisbatterij voor jou rendabel is. 

Overtollige energie in het net injecteren: hoe zit dat?

Zonnepanelen, een thuisbatterij en de zonne-energie die je niet verbruikt in het net ‘injecteren’, gaan hand in hand. Op dat vlak zijn er in ons land verschillende evoluties aan de gang in de verschillende gewesten. Bekijk ze even hier.

Zonnepanelen thuisbatterij

In Vlaanderen

Terugdraaiende teller: prosumententarief of injectietarief 

Als eigenaar van zonnepanelen ben je een prosument. Dat betekent dat je gebruik maakt van het elektriciteitsnet, maar ook stroom op het net injecteert. Wie nog geen digitale meter heeft, maar wel een terugdraaiende teller, betaalt elk jaar een forfaitair prosumententarief

De manier waarop dat tarief wordt aangerekend is sinds 1 juli 2022 veranderd. Het prosumententarief wordt over het jaar verdeeld, volgens het normaal aantal uren zonneschijn per maand.

Hier kan je de tarieven bekijken. 

Meer informatie vind je bij de VREG

Het prosumententarief verdwijnt wanneer iedereen een digitale meter heeft. Tegen eind 2024 zal circa 80% van de nieuwe digitale meters geplaatst zijn, tegen juli 2029 moet elke Vlaming er één hebben.

Digitale meter: terugleveringscontract

Kies je voor een thuisbatterij, dan is het slim om zo snel mogelijk een digitale meter aan te vragen bij Fluvius.

Met een digitale meter meet je precies hoeveel stroom je afneemt en hoeveel je injecteert op het net. Het prosumententarief valt dan weg.

De energie die je afneemt van het net en de (niet-gebruikte zonne-)energie die je op het net injecteert, worden apart verrekend.

  • Je betaalt: energiekosten, distributienettarief en taksen op je volledige (bruto) afname van het net, samengevat als ‘netkosten voor bruto-afname’.
  • Je ontvangt: een vergoeding van je energieleverancier voor de hoeveelheid elektriciteit die jij injecteert in het net, vastgelegd in een terugleveringscontract.

Via de V-test van VREG kan je nagaan welk terugleveringscontract de beste terugleververgoeding geeft.

Capaciteitstarief 

In 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd. Dat is een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers. Het nieuwe capaciteitstarief berekent de kosten voor het gebruik van het elektriciteitsnet niet meer volledig op basis van de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt, maar grotendeels op basis van het piekverbruik.

Met andere woorden: het capaciteitstarief houdt rekening met de verbruikspieken van je gezin of woning.
Ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief is verdwenen. De nettarieven die je betaalt, hangen daardoor niet langer af van het moment waarop je verbruikt.

De thuisbatterij zal dan helpen om zo veel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Je gaat dan minder stroom afnemen van het net, zodat het risico op ‘pieken’ in je verbruik van het net verkleint.  Dat betekent een bijkomende besparing.

Een thuisbatterij wordt dus, zeker in Vlaanderen, interessanter dan vroeger.

In Wallonië

Prosumententarief

In 2020 werd in Wallonië ook het prosumententarief ingevoerd. Tijdens de eerste twee jaren kregen de eigenaars van zonnepanelen een factuur voor het prosumententarief, maar ze ontvingen ook een jaarlijkse premie van hun netbeheerder. Daardoor werd de kost van het tarief voor 100% gecompenseerd. 

In 2022 en 2023 blijft het Waals Gewest het prosumententarief gedeeltelijk compenseren, maar wel tegen 54,27%. Dat gebeurt nog steeds via een premie betaald door de netbeheerder. De overige 45,73% is dus voor de rekening van de prosumenten. (bron: engie.be)

Als de prosument een elektromechanische meter heeft, is het prosumententarief een vast tarief, gebaseerd op het vermogen van de zonnepanelen (EUR/kVA). Heeft hij daarentegen een digitale meter, dan is het tarief proportioneel. Dat wil zeggen dat het rekening houdt met de verbruikte stroom (EUR/kWh afgenomen van het net). In dat tweede geval bedraagt het prosumententarief maximaal het bedrag van het forfaitaire prosumententarief dat normaal van toepassing is op dat zonnepanelensysteem. 

Vanaf 2024 betalen prosumenten het volledige prosumententarief. 

Prosumententarief in Wallonië

In Brussel

Injectietarief

Net zoals in Wallonië werd in 2020 een prosumententarief ingevoerd in het Brussels Gewest: een lagere vergoeding voor de stroom die je injecteert.

Sinds 1 november 2021 is in Brussel het systeem met injectietarief van toepassing. De bidirectionele digitale meter meet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en die je verbruikt afzonderlijk. Je betaalt de elektriciteit die je van het net afneemt aan het tarief voor afname. Je ontvangt een vooraf bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit: het injectietarief. Die vergoeding is afhankelijk van de energieleverancier.

Meer informatie vind je hier.

Hoe de investeringspremies in de gewesten buiten Vlaanderen geregeld zijn, lees je hier.
 

Thuisbatterijen

Antwoord op ál je energievragen

Op de site van de CREG, de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas vind je de weg naar betrouwbare antwoorden op al je vragen over de regulering en verrekening van energie.

Je vindt er ook de 3 regulatoren in ons land:  

  • VREG, de Vlaamse regulator

  • CWaPE, de Waalse regulator 

  • BRUGEL, de Brusselse regulator

Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie en de werking van de gewestelijke elektriciteits- en aardgasmarkten, adviseren de gewestelijke overheden en controleren de toepassing van decreten en besluiten, keuren de distributienettarieven goed en organiseren een bemiddelingsdienst waar consumenten terechtkunnen bij problemen met hun leverancier of distributienetbeheerder.

Natuurlijk kan je ook terecht bij je energieleverancier met specifieke vragen over jouw situatie in jouw regio. 

Is een thuisbatterij een goede investering?

Na al die informatie blijft de hamvraag: is de aanschaf van een thuisbatterij nog interessant?

Zonnepanelen verlagen je energiefactuur. En met een thuisbatterij verbruik je meer van je zelfgeproduceerde energie uit zonnepanelen. In tijden van sterk gestegen energieprijzen is dit zeker voordelig.

Een thuisbatterij is en blijft een stevige investering die pas na jaren terugverdiend is. Dat is een feit. Maar anderzijds ziet het er niet naar uit dat de hoge energieprijzen snel weer zullen dalen. Als je het maximum uit je zonnepanelen wil halen, dan is een thuisbatterij zeker het overwegen waard.

Twijfel je nog? Intussen kan je alvast deze tips toepassen: 

  • Probeer eerst je zelfverbruik te verhogen. Bijvoorbeeld door de wasmachine, vaatwasser en droogkast zo veel mogelijk te gebruiken op momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken, overdag wanneer de zon schijnt.
  • Heb je een elektrische (warmtepomp)boiler of een elektrisch voertuig? Stem die dan af op je zonnepanelen. In vele gevallen loont het om dat proces te automatiseren via een energiemanagementsysteem (EMS).

Daarna kun je als eigenaar van een digitale meter (op basis van je gebruiksgegevens) en met de Vlaamse simulator overwegen of de investering in een thuisbatterij nuttig is.

Tot slot: nog een belangrijke tip!

Kijk bij je aankoop van een thuisbatterij na of de aanvaardingsplicht (de terugname en recyclage van de afgedankte batterij) geregeld is!

Zoals alle andere batterijen is ook de thuisbatterij onderworpen aan de terugnameplicht of aanvaardingsplicht door de producent/invoerder. Dit is op Europees niveau geregeld. De producent/invoerder moet via de installateur de mogelijkheid voorzien om de thuisbatterij na einde levensduur terug te nemen.

Producent//invoerder is de onderneming die de batterijen op de Belgische markt brengt en die dus de aanvaardingsplicht heeft in België.

Een producent/invoerder die aangesloten is bij Bebat, betaalt een milieubijdrage op thuisbatterijen. Deze bijdrage kan doorgerekend worden aan de eindklant.

Bij einde leven van de thuisbatterij ben je dan als klant zeker dat de afgedankte batterij gratis wordt teruggenomen. Ook al bestaat je leverancier niet meer.  De milieubijdrage voor een thuisbatterij van 100 kg bedraagt 239 euro (cijfer 2022).

Zeker de moeite waard om ook hierover even te praten bij je aankoop!

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books