Skip to content
De batterij van je smartphone opladen in de auto: do’s en don’ts

De batterij van je smartphone opladen in de auto: do’s en don’ts

Velen durven het misschien niet toe te geven, maar “low on battery” of “1%” zijn meldingen die veel smartphonegebruikers instant stress bezorgen. Voor hen is elke kans om de batterij van hun smartphone op te laden meegenomen. Eén van die plekken die geknipt is om wat extra stroom te tanken: de auto. Wat zijn nu precies de mogelijkheden én waar moet je op letten om je batterij in goede conditie te houden?

Hoe kan je een smartphone opladen in de auto?

Afhankelijk van het bouwjaar, het merk en de opties van je wagen kan je de batterij van je smartphone op één of meerdere manieren opladen. Hieronder sommen we de meest voorkomende opties op.

Smartphone opladen auto

Via de sigarettenaansteker:

  • Als je een autolader koopt met een USB-poort die je inplugt in de sigarettenaansteker, dan is opladen een makkie.
     
  • Om je smartphone vlot op te laden heb je wel minstens een stroomsterkte van 2 Ampère nodig. De sigarettenaansteker kan dit probleemloos aan, maar het is een aandachtspunt wanneer je een autolader aanschaft. Check dus de verpakking.

Via een USB-poort:

  • Een wagen kan ook één of meerdere ingebouwde USB-poorten hebben waar je de lader van je smartphone kunt inpluggen.
     
  • Uit heel wat testen blijkt dat de stroomsterkte die uit deze poorten komt, te beperkt is om je smartphone snel op te laden. Sommige ‘zware’ apps verbruiken best wat energie. Als je bv. je telefoon tegelijk ook gebruikt als gps, dan is de kans groot dat die energieslurpende gps-applicatie je smartphone leegzuigt, terwijl de aangeleverde stroom via de USB-poort hier niet tegenop kan.

Via draadloos opladen:

  • In de nieuwste automodellen zie je nu steeds vaker draadloze oplaadtechnologie. Soms als een vak of lade, in de middenconsole of onder de armsteun. Geen gedoe meer met draden, maar gewoon je smartphone in het vakje leggen (op voorwaarde dat deze geschikt is voor draadloos opladen).
     
  • Elke autofabrikant mag dan wel zijn eigen variant op de markt brengen, ze voldoen allemaal aan de Qi-standaard. Als jouw smartphone compatibel is, dan kan je zonder problemen opladen.

Wat zijn de do's en don'ts?

Er zijn heel wat algemene tips in omloop om de levensduur van batterijen (van smartphones) te verlengen. Zo is volledig opladen en ontladen niet aan te raden en moet je ook de omgevingstemperatuur in de gaten houden. 

Lees hier hoe je het leven van je batterijen kan verlengen

Er zijn daarnaast nog een aantal specifieke aandachtspunten die van toepassing zijn voor het opladen van je smartphone in de auto.

  • Heb je de lader van je smartphone ingeplugd in je sigarettenaansteker? Vergeet hem dan niet op tijd los te koppelen als je even in de file staat en je je motor hebt uitgeschakeld. Bij kleine auto’s en/of oudere batterijen kan je - zeker in de winterperiode - al na een half uur startproblemen krijgen. 
     
  • Let er goed op dat de oplaadkabels die je gebruikt, om bijvoorbeeld in de USB-poort te pluggen, in goede staat zijn en van goede kwaliteit. Een optie die altijd veilig is: gebruik oplaadkabels van hetzelfde merk als je smartphone, eerder dan een goedkoper alternatief van een generieke fabrikant. Zo ben je er zeker van dat de stroomsterkte die je telefoon aankan gerespecteerd wordt en je smartphone niet overbelast wordt.
     
  • Lees goed de gebruiksaanwijzing van de fabrikant, want elke accu werkt iets anders. Gebruik bovendien ook enkel de originele lader. Die werd immers specifiek voor jouw toestel ontwikkeld en biedt je dan ook de zekerheid dat je je toestel op de best mogelijke manier oplaadt.

Heeft de batterij van je smartphone uiteindelijk, na een lang leven, toch definitief het einde van haar levensduur bereikt? Dan breng je ze naar een Bebat inzamelpunt, wij recycleren ze met plezier! De smartphone zelf breng je binnen bij een inzamelpunt van Recupel. Als je de batterij niet uit je smartphone kan verwijderen, breng je de smartphone binnen bij Recupel. Zij zorgen ervoor dat de batterij alsnog bij Bebat terecht komt.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt