Skip to content
Het Bebat-spaarprogramma: 5 tips voor een topresultaat

Het Bebat-spaarprogramma: 5 tips voor een topresultaat

Dankzij het spaarprogramma van Bebat krijgt jouw school voor elke ingezamelde kilo gebruikte batterijen een punt! Punten die je kunt inruilen voor toffe uitstapjes, busvervoer en didactisch materiaal. Hieronder verzamelden we een hoop tips om het aantal ingezamelde batterijen én punten op te krikken.

1. Zet de inzamelton op een zichtbare plaats

Bebat vat op school

Het klinkt erg voor de hand liggend, maar de beste tips zijn soms erg eenvoudig: zorg dat alle leerlingen en hun ouders de inzamelton niet kunnen missen. Zo is een plekje op de speelplaats, wel onder een afdak, een uiterst geschikte locatie.

Andere suggesties?

Die vind je op onze handige ‘Waar plaats je de ton op school?’-poster in het downloadcenter.

2. Schrijf een berichtje in de agenda of op het schoolplatform

Plaats een oproep in de agenda van je leerlingen. Zo krijgen de ouders een reminder om thuis even de kasten te doorzoeken of eindelijk het doosje gebruikte batterijen in de garage in te leveren. Werken jullie met een online schoolplatform? Laat daar een berichtje achter voor de ouders. 

3. Maak kleurrijke affiches

In een creatieve bui? Perfect. Geef je leerlingen de opdracht om opvallende affiches te maken met de oproep om batterijen in te zamelen. Hang ze overal in het schoolgebouw aan de muren. Vergeet ook zeker de inkomhal niet. Zo blijft je oproep niet onopgemerkt.

Studerende kinderen in de klas

4. Houd een lege batterijenzoektocht op school

Rekenmachines, zaklampen, wekkers, wandklokken, afstandsbedieningen, muzikaal speelgoed,... Het zijn allemaal toestellen met batterijen die je op school kunt terugvinden. Maak met alle leerlingen een lijst als startpunt voor jullie zoektocht. De leerlingen kunnen vervolgens in de klas op zoek gaan naar toestellen met batterijen die niet meer werken. De lege batterijen worden verzameld en eventueel getest (indien jullie beschikken over een batterijtester).

Bebat uitroepteken groen

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk batterijen verzamelen, maar verlies de veiligheid niet uit het oog. Bij toestellen die al lang in de kast staan, kunnen de batterijen gaan lekken.

Hoe pak je dit veilig aan? Lees het in deze blogpost.

5. Huiswerk? Een zoektocht in huis!

Uit onderzoek is gebleken dat we maar liefst 4x meer batterijen in huis hebben dan we denken. Een doorsnee gezin heeft gemiddeld 131 batterijen in huis. Bij een gezin met kinderen loopt dat aantal batterijen op tot 150. Daar zitten het speelgoed, de afstandsbedieningen van spelcomputers, de draadloze tandenborstels,... zeker voor iets tussen. De kans is groot dat hier heel wat lege batterijen tussen zitten. Dus geef je leerlingen de opdracht om samen met hun ouders die gebruikte batterijen te verzamelen en mee naar school te nemen. Let wel goed op dat er enkel gebruikte huis-tuin-en keukenbatterijen die in de inwerpopening passen worden binnengebracht op school. 

Op zoek naar lesmateriaal?

Op zoek naar lesmateriaal?

Ontdek ons educatief downloadcenter.

Bekijk ons educatief materiaal