Skip to content

Waar kan ik terecht met mijn oude batterijen?

Een rekenmachine, de brandmelder aan het plafond, een laptop, je e-bike, gezelschapsspellen met geluid of licht, de afstandsbediening van je automatische poort ... Ze worden allemaal van stroom voorzien dankzij een kleine, grote, ronde of platte batterij. Op een bepaald moment - in de nabije of iets verdere toekomst - zullen die oude batterijen leeg zijn en niet langer dienst doen. Wat moet je nu precies met die lege batterijen aanvangen en waar kan je ze inleveren?

Wat kan ik met mijn oude batterijen doen?

Er is slechts één goed antwoord op de bovenste vraag: oude batterijen moeten ingeleverd en gerecycleerd worden. Het is een erg slechte zaak voor mens en natuur mochten batterijen gewoon in de reguliere vuilniszak verdwijnen en verbrand worden zoals ander huishoudelijk afval.

Batterijen vallen onder het KGA (= klein gevaarlijk afval) en moeten dus apart ingezameld worden. Ze bevatten namelijk tal van chemische stoffen en metalen die met zorg behandeld moeten worden. Als ze op de juiste manier verwerkt en gerecycleerd kunnen worden, dan krijgen die grondstoffen een tweede leven en ontstaat er een gesloten circuit..

In een gemiddeld gezin zijn er 125 batterijen in huis, waarvan er 13 exemplaren leeg zijn. De beste manier om dit aan te pakken? Zet een inzameldoosje voor oude batterijen in de keuken, de garage of de berging. Verlies je dit doosje makkelijk uit het oog of schiet het je altijd te laat binnen om je lege batterijen in te leveren? Lees dan deze blogpost met tal van leuke ezelsbruggetjes.

 

In België zijn er maar liefst 24.000 inzamelpunten. Dat betekent dat er in ons land meer inzamelpunten zijn dan bankautomaten.

Waar kan ik mijn oude batterijen inleveren?

Bebat heeft maar liefst 24.000 inzamelpunten in België. Dat betekent dat er in België meer Bebat inzamelpunten zijn dan bankautomaten. Sommige van die inzamelpunten werden dankzij ons partnerschap met Recupel een heus ‘RecyclePunt’ waar je terecht kan met oude batterijen én met kapotte lampen en kleine defecte elektrotoestellen. Neem bij het inzamelpunt een handig Bebat-zakje mee om je batterijen in te stoppen. Je vindt ze aan de zijkant van de groene Bebat box.

Moet je nog bepaalde maatregelen treffen voor je de batterijen in de inzamelton achterlaat? Voor de veiligheid is het beter de contactpunten van je batterijen af te plakken met een stukje tape om kortsluiting te voorkomen, doe ze in het zakje en deponeer het bij het inzamelpunt. Met een grote accu zoals je autobatterij of de batterij van je e-bike kan je terecht in het recyclagepark, bij je autohandelaar of je fietsenverkoper.

Wat gebeurt er dan met die oude batterijen?

Bebat haalt regelmatig alle gebruikte batterijen op in de inzamelpunten. Alle oude batterijen van België komen uiteindelijk terecht in het Bebat-sorteercentrum in Tienen voor recyclage. Na enkele sorteerrondes (zowel handmatig als mechanisch) volgt voor elk type batterij een eigen recyclageproces. Elke dag rollen er 500.000 batterijen over de sorteerbanden. Niet mis, als je het ons vraagt.

Benieuwd naar het volledige sorteerproces? We schreven alles neer in een overzichtelijke blogpost. Lees hem hier.

recycle_batterijen_plat

Nog een extra duwtje nodig?

Download de app Recycle! die Bebat samen met Fost Plus beheert. Dankzij deze app heb je altijd de ophaalrondes van huisvuil en de dichtstbijzijnde inzamelpunten bij de hand. Je kan er ook de sorteerregels nog eens nalezen als je twijfelt waar je met welk afval terecht kan om het correct te recycleren.

Bebat Tombola: de perfecte win-win situatie!

In de eerste plaats wint onze planeet bij het massaal recycleren van batterijen. Hoe minder nieuwe grondstoffen er ontgonnen worden, hoe meer het milieu gespaard wordt. En bij een proper milieu winnen we uiteindelijk allemaal. Daar bovenop valt er nóg te winnen als je oude batterijen binnenbrengt. Bebat loot immers elke maand uit de vele Bebat-zakjes één gelukkige die een prachtige prijs krijgt. Voor elke winnaar schenkt Bebat ook een bedrag aan natuurbescherming in België via Natuurpunt en Natagora.


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt