Skip to content
Waar kan ik lege batterijen binnenbrengen?

Waar kan ik lege batterijen binnenbrengen?

Een rekenmachine, de brandmelder aan het plafond, een laptop, je e-bike, gezelschapsspellen met geluid of licht, de afstandsbediening van je automatische poort,... Ze worden allemaal van stroom voorzien dankzij een kleine, grote, ronde of platte batterij. Op een bepaald moment - in de nabije of iets verdere toekomst - zullen die oude batterijen leeg zijn en niet langer dienst doen. Wat moet je er dan precies mee aanvangen en waar kan je de lege batterijen binnenbrengen? Ontdek het in dit artikel.

Waarom mogen batterijen niet gewoon in de vuilbak?

Oude batterijen moeten ingeleverd en gerecycleerd worden. Het is een erg slechte zaak voor mens en natuur mochten batterijen gewoon in de reguliere vuilniszak verdwijnen en verbrand worden zoals ander huishoudelijk afval.

Batterijen vallen onder het KGA (= klein gevaarlijk afval) en moeten dus apart ingezameld worden. Ze bevatten namelijk tal van chemische stoffen en metalen die met zorg behandeld moeten worden. Bebat sorteert ze volgens chemische familie, zodat ze op de juiste manier verwerkt en gerecycleerd kunnen worden. Zo krijgen de grondstoffen een tweede leven en ontstaat er een gesloten circuit. Voor jou is het een kleine inspanning, maar het heeft een grote impact op de natuur!

Wat moet ik doen met lege batterijen in huis? 

Een gemiddeld gezin heeft 134 batterijen in huis, waarvan er 31 exemplaren leeg zijn. De beste manier om die te verzamelen? Zet een inzameldoosje voor lege batterijen in de keuken, de garage of de berging. 

Verlies je dit doosje makkelijk uit het oog of schiet het je altijd te laat binnen om je lege batterijen in te leveren? Lees dan deze blogpost met tal van leuke ezelsbruggetjes.
 

batterij in doosje gooien

Waar kan ik mijn oude batterijen binnenbrengen?

Bebat heeft maar liefst 24.000 inzamelpunten in België. Dat betekent dat er in België meer Bebat inzamelpunten zijn dan bankautomaten. Sommige van die inzamelpunten werden dankzij ons partnerschap met Recupel een heus ‘RecyclePunt’ waar je terecht kan met lege batterijen én met kapotte lampen en kleine defecte elektrotoestellen.

Moet je nog bepaalde maatregelen treffen voor je de batterijen in de inzamelton achterlaat? Voor de veiligheid is het beter de contactpunten van je batterijen af te plakken met een stukje tape om kortsluiting te voorkomen en deponeer het bij het inzamelpunt. Met een grote accu zoals je autobatterij of de batterij van je e-bike kan je terecht in het recyclagepark, bij je autohandelaar of je fietsenverkoper.

Wat gebeurt er dan met die lege batterijen?

Bebat haalt regelmatig alle gebruikte batterijen op in de inzamelpunten. Alle lege batterijen van België komen uiteindelijk terecht in het Bebat-sorteercentrum in Tienen voor recyclage. 

Na enkele sorteerrondes (zowel handmatig als mechanisch) volgt voor elk type batterij een eigen recyclageproces. Elke dag rollen er 500.000 batterijen over de sorteerbanden. Niet mis, als je het ons vraagt. 

Benieuwd naar het volledige sorteerproces? We schreven alles neer in een overzichtelijke blogpost. Lees hem hier.
 

manuele sortering

Nog een extra duwtje nodig?

Download de app Recycle! die Bebat samen met Fost Plus beheert. Dankzij deze app heb je altijd de ophaalrondes van huisvuil en de dichtstbijzijnde inzamelpunten bij de hand. Je kan er ook de sorteerregels nog eens nalezen als je twijfelt waar je met welk afval terecht kan om het correct te recycleren.

Breng jij je oude batterijen regelmatig naar een inzamelpunt? Vind hier jouw inzamelpunt

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt