Skip to content

Hoe deed batterijen-inzamelkampioen België het in 2018?

Onlangs had Bebat opnieuw een kersvers Jaarverslag klaar. Een spannend moment, want waren Bebat & de Belgen erin geslaagd de topscore van 2017 van ruim 3.000 ton ingezamelde batterijen nog te overtreffen? Het antwoord is duidelijk: JA. Kijk hier even mee om welke redenen 2018 de geschiedenis ingaat als een goed jaar.

Eerst de hamvraag

Hoe zit het met ‘de score’ in 2018? In 2018 zamelde Bebat, samen met alle landgenoten in de drie gewesten, 3.208 ton gebruikte batterijen in. In vergelijking met 2017 betekende dit een stijging van 5%. Daarmee staat de teller op 61,6% inzamelpercentage. Een flink stuk boven de opgelegde doelstelling van 45% in Vlaanderen en 50% in Wallonië en Brussel. En hoog boven de Europese norm van 45%.

Zo deden de Belgen hun reputatie van inzamelkampioenen weer alle eer aan!

De inzet van alle Belgen om hun ‘batterijtjes’ bij te dragen aan de milieuzaak maakte opnieuw het verschil. De stijging van het inzamelpercentage werd ook mogelijk gemaakt door het dichte inzamelnetwerk van Bebat: 1 inzamelpunt per 500 inwoners. Daarvoor hebben onze field promotoren hun beste been voorgezet en veel nieuwe inzamelpunten aangebracht.

Dat was nodig, want er moeten steeds meer batterijen van nieuwe toestellen, zoals van elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten, worden ingezameld. De tevredenheidsenquête bij onze inzamelpunten liet een gemiddelde score van 90% zien.

Super tevreden, dus!

Basiscijfers

Alweer een ‘gewichtig’ resultaat

Hoeveel batterijen kwamen op de Belgische markt in 2018? In totaal waren dat er 232.870.974 stuks, tegenover 223.243.758 in 2017. Samen waren die goed voor een kleine 56.952 ton, ruim 5.000 ton meer dan het jaar ervoor. In 2018 steeg het totale gewicht van de op de markt gebrachte primaire batterijen met +5,9% t.o.v. 2017. Binnen de niet-herlaadbare batterijen stijgen de zink-kool (11,3%), alkaline (4,9%), zilveroxide (19,2%) en zink-lucht batterijen (7,9%). 

Het gewicht van herlaadbare batterijen steeg met +9,1%, dat van EFV-batterijen voor EFV met +46,7%, van batterijen voor elektrische fietsen met +26,1 % en de overige herlaadbare batterijen met +7,2%. Dit weerspiegelt het groeiende ‘gewicht’ van smartphones, laptops en allerlei elektrische voertuigen in de totaliteit.

Op de markt gebrachte batterijen: 232.870.974 stuks, goed voor 56.952 ton.

Groeiende e-mobility

In maart 2018 was Bebat ook present op Autotechnica. Op de stand konden de talrijke professionele bezoekers live de ontmanteling van een EV (Electric Vehicle) batterij meemaken. Iets wat Bebat in de nabije toekomst steeds meer zal gaan doen. Daarvoor is een uitgebreid ‘menu’ met diensten op maat van iedereen in de sector van auto’s, vrachtwagens, bussen, boten, fietsen, steps en andere vormen van (micro)mobiliteit. Bebats vakgebied is het zogenaamde aftercare traject dat begint wanneer een EV-batterij aan het einde van haar eerste leven is gekomen. Keywords zijn recycling, hergebruik en second life. Een onderwerp waarover Bebat in 2018 ook een eerste e-book publiceerde: ‘E-mobility: wat Noorwegen ons kan leren.’ 

Professionele deelnemers

Bedrijven die batterijen en/of producten met batterijen op de Belgische markt brengen, sluiten aan bij Bebat om te voldoen aan de wettelijke aanvaardingsplicht. Eind 2017 werd het aangifteplatform MyBatbase vernieuwd en kan er online aangesloten en gedeclareerd worden. Gevolg: het aantal deelnemers steeg naar 2765 in 2018, waarvan 549 nieuwe leden die ook 96 buitenlandse webshops omvatten. 

Totaal aantal deelnemers: 2.765

38.000 Bebat bloglezers

Sensibiliseren rond batterijen inzamelen: ook dat is een opdracht van Bebat. De marketingactiviteiten blijken te werken: slechts 1% van de Belgen weet niet waar ze gebruikte batterijen kunnen inleveren. En 95% van de Belgen kent het inzamelsysteem van Bebat.

Om juiste en relevante informatie over batterijen te kunnen verstrekken aan specifieke doelgroepen en onze online aanwezigheid te versterken, ging begin 2018 de Bebat-blog live. Elke week een nieuw blogartikel: dat werd duidelijk gesmaakt. In één jaar tijd, door 38.000 lezers.

Werken met Bebat: nog makkelijker

In 2018 - en ook in de volgende jaren - gaat veel aandacht naar het vergemakkelijken van ‘werken met Bebat’. Zo lanceren we Bebat Collect, een mobiele app waarmee elk inzamelpunt in enkele seconden een ophaling kan aanvragen. Voor het ophalen van EV-batterijen in alle Europese landen werd de Reneos-software ontwikkeld waardoor een hechte samenwerking tussen alle aangesloten partners - waaronder Bebat - mogelijk wordt. In 2019 start ook een nieuwe marketingstrategie waarin ‘een klein gebaar’ centraal staat. Ontdek die nieuwe tv-spot hier:

 

 

Alle facts & figures op een rij vind je in het Jaarverslag 2018.

 

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Batterijen in de koelkast bewaren, of beter niet?

18 May 2018

Leven batterijen echt langer als je ze in de koelkast bewaart? We geven duidelijkheid!

De thuisbatterij: een interessante investering?

25 April 2018

Thuisbatterijen zitten in de lift. Maar wat is dat nu precies? En zijn ze een slimme investering? We zetten alle info op een rij in deze blogpost.

Studie: je hebt 4 keer x meer batterijen in huis dan je denkt

06 June 2019

Hoeveel batterijen heeft de Belg gemiddeld in huis? En waar precies? Bebat liet het eind 2018 onderzoeken door iVOX. Herken jij jezelf in de resultaten?