Skip to content

Belgen zijn inzamelkampioenen: meer dan 3.000 ton gebruikte batterijen in 2017

Het jaarverslag van Bebat is een feit, en dat betekent opnieuw een pak interessante feiten en cijfers over hoe Belgen gebruikte batterijen inzamelen. Hieronder een overzicht van onze opvallendste bevindingen over 2017.

De Bebat-familie groeit

In totaal meldden er zich 254 nieuwe deelnemers aan, voornamelijk webshops en e-mobility organisaties. Dat zijn er binnen deze sectoren 66 meer dan het jaar voordien. Digitalisering maakt het iedereen makkelijker: ons nieuwe aangiftesysteem is een pak gebruiksvriendelijker en aansluiten bij Bebat kan voortaan online. In enkele maanden tijd kregen we daardoor maar liefst 80 nieuwe deelnemers via ons nieuwe online deelnemersplatform. Op het einde van 2017 had Bebat 2.216 deelnemers!

totaal aantal deelnemers

Meer batterijen in omloop

In 2017 steeg het aantal op de markt gebrachte batterijen met 2,5 %. Opvallend: het gewicht van die batterijen daalde met 8,5 %. Batterijen worden dus lichter en de Belg moet méér gebruikte batterijen inzamelen om hetzelfde ingezamelde gewicht te evenaren. 35 % van de batterijen die op de markt komen, zitten in een apparaat of voertuig (en worden dus niet los verkocht). 

batterijen in omloop

Een gewichtig jaar: meer dan 3.000 ton gebruikte batterijen

Maar liefst 3.000 ton gebruikte batterijen – of het gewicht van 500 olifanten – hebben de Belgen in 2017 ingezameld. Dat zijn 129 miljoen batterijen. Dat we het absolute record van 2016 niet zouden breken, hadden we verwacht. In dat recordjaar was het K3-effect behoorlijk spectaculair. Vlaamse scholen konden toen via onze jaarlijkse scholenactie een concert van het drietal winnen en dat had een onwaarschijnlijk succes. Maar ook in 2017, met iets meer dan 3.000 ton, staat België aan de top in Europa en in de wereld op het vlak van batterij-inzameling. 

gewicht totaal aantal batterijen

België scoort met een inzamelpercentage van 60,6 % ruimschoots boven de Europese norm van 45 %. En daarbij wordt nog geen rekening gehouden met de lange levenscyclus van batterijen. We checken dus ook regelmatig de recyclage-efficiëntie en halen daarbij maar liefst 89,9 %. Dat betekent dat er op 100 kg huishoudelijk afval nog slechts één verdwaalde batterij terug te vinden is.

Geen wonder dat cijfers aantonen dat 95 % van de Belgen onze werking kent en bij 90 % ook de naam Bebat bekend in de oren klinkt (tegenover 51 % in 2010).

inzamelpercentages

Bebat scoort in de huiskamer

Of het nu onze nieuwe tv-spot of onze radiospot was, allebei vielen ze goed in de smaak bij het publiek. De spots én hun boodschap werden goed onthouden en positief onthaald. Ze scoren daardoor allebei even goed als de beste spots in de non-profitsector.

Schoolacties met effect

Voor de scholen focusten we vanaf 2017 – naast de kwantiteit – ook stevig op de kwaliteit en veiligheid van de ingezamelde batterijen. Zowel leerkrachten als ouders namen de educatieve informatie en tools dankbaar in gebruik: een informatieve poster over soorten batterijen, een Batteripedia-encyclopedie, een vlog van K3 over veilig inzamelen mét een wedstrijd om een filmvoorstelling bij te wonen, plakband voor knoopcellen, enz.

Daarnaast werd Villa Pila – ons interactief bezoekerscentrum in Tienen – druk bezocht. Vier klassen per week, goed voor 3.500 leerlingen, doorliepen er samen met onze gespecialiseerde educator een informatief traject over batterijen. Ook voor het schooljaar 2017-2018 zit Villa Pila al helemaal volgeboekt.

inzamelpunten

Batterijen-battle tussen gemeenten

Gemeenten uit de provincies Limburg en Luik mochten het dit jaar tegen elkaar opnemen en konden een speelplein winnen. In Vlaanderen ging Gingelom met de prijs aan de haal met 29 ton batterijen (dat is 137,67 g per inwoner), in Luik ging het gloednieuwe speelplein naar Olne, met 45 ton of 257,14 g per inwoner.

Proficiat!

Meer interessante weetjes en verrassende cijfers lezen? Hier vind je het Bebat Jaarverslag 2017!


Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.


Vind een inzamelpunt