Skip to content

Is jouw bedrijf in orde met de Belgische batterijen-wetgeving voor 2020?

Importeert en/of verkoopt jouw bedrijf in België micro e-mobility toestellen zoals e-bikes, e-scooters, hoverboards, monowheels of drones? Zo ja, dan moet je voldoen aan de aanvaardingsplicht en de afgedankte batterijen terugnemen van jouw particuliere klanten. Lees er hier meer over.

Wat is de aanvaardingsplicht?

Het principe van de aanvaardingsplicht is eenvoudig: je bent verplicht afgedankte batterijen van kleine e-mobility toestellen terug te nemen van jouw Belgische particuliere klanten. Deze wetgeving is van toepassing op alle bedrijven die in België micro e-mobility toestellen importeren en/of verkopen. Ook online verkoop of andere vormen van verkoop op afstand door niet-Belgische bedrijven vallen onder deze verplichting. 

Zelf organiseren? Best complex!

De gevolgen van deze wettelijke verplichting zijn niet te onderschatten: 

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor zowel de inzameling als de verwerking van afgedankte batterijen. 
  • Je moet ook een eigen aanvaardingsplichtplan of preventie- en beheerplan opstellen voor de gewestelijke overheden: de OVAM voor het Vlaamse gewest, Brussel Leefmilieu voor het Brussels Hoofdstedelijk gewest en DSD voor het Waalse gewest. 

wetgeving 2020

Laat jouw aanvaardingsplicht over aan Bebat

Het mag gezegd: het naleven van de aanvaardingsplicht is een zware logistieke en administratieve klus. Spendeer je liever tijd en energie aan jouw eigen zaak? Schakel dan Bebat in, het collectieve beheersorganisme dat door de industrie werd opgericht. 

Wij nemen de praktische uitvoering van de aanvaardingsplicht van je over. Zo zorgen we voor de gratis ophaling en correcte recyclage van de gebruikte batterijen. Het enige dat je hoeft te doen? Ons vertellen hoeveel en welke batterijen je op de markt gebracht hebt. 

Ben je in orde met de aanvaardingsplicht voor batterijen? 

Wil je weten of je voldoet aan de wetgeving op vlak van inzameling en recycling van afgedankte batterijen? Geen probleem: dankzij onze batterijentest weet je het binnen enkele minuten zeker - en ontdek je de oplossing die het best bij je past.

{{cta('bd582a25-cc93-4ac1-9295-e0e0de4e3606','justifyleft')}}