Skip to content

Batterijen thuis veilig bewaren

Wat is de beste manier om batterijen thuis veilig te bewaren en wat kan je doen als er toch iets fout loopt? In deze post vind je enkele tips en oplossingen die een antwoord op die vragen bieden.

Veilig bewaren

Gebruik een doosje

Bewaar je lege batterijen niet zomaar overal in het huis (en zeker niet in het toestel zelf), maar gebruik een doosje. Plaats het op een droge en goed geventileerde plaats. Batterijen bewaar je best op kamertemperatuur, dus stop het doosje zeker niet in de koelkast.

Bewaar ook geen kleine batterijen in pillendoosjes of samen met andere medicijnen. Door de vorm en grootte van bv. knoopcellen, kunnen die immers makkelijk verward worden met de medicijnen.

 

Bewaar je batterijen niet in een metalen doos om kortsluiting te voorkomen.

 

Bewaar lege en (half)volle batterijen apart

Bewaar lege batterijen niet samen met nieuwe batterijen. Je kan aan de buitenkant niet zien of een batterij leeg of vol is. Als je ze apart bewaart, weet je meteen welke batterijen je nog kan gebruiken en welke niet.

Wat met batterijen die je uit het toestel hebt gehaald maar die nog niet volledig leeg zijn? Een handige tip: zet twee bewaardoosjes op een vaste, droge en goed geventileerde plek. Eén doosje voor lege batterijen en één doosje voor batterijen die je nog kan gebruiken. Plak op elk doosje een label om het onderscheid te kunnen maken.

Bewaar buiten het bereik van kinderen

Voorzie een veilige – bij voorkeur wat hogere – plek voor het doosje waarin je de lege batterijen bewaart. Kleine batterijen als knoopcellen hebben wel wat weg van snoepjes, wat tot ongelukkige situaties kan leiden voor grijpgrage kinderhandjes.

Maak er ook een gewoonte van om batterijen niet te vervangen in het bijzijn van kinderen. Verbied je kinderen met batterijen te spelen en geef zelf het goede voorbeeld door geen batterijen in je mond te stoppen om ze ‘vast te houden’ terwijl je een batterij vervangt.

 

Hou batterijen ver van grijpgrage kinderhandjes.

 

Ook preventief kan je een aantal risico's vermijden. Zo kan je bij de aankoop van toestellen opletten dat ze alleen met een schroevendraaier of muntstuk kunnen worden geopend. Koop daarnaast ook je batterijen in blisterverpakking, want die zijn niet zo makkelijk te openen voor kinderen.

Loopt het ondanks alle voorzorgen toch fout? Lees hier wat je dan best kan doen.

 

Kortsluiting vermijden

De stroom in een batterij wordt opgewekt door de elektriciteit die van pool naar pool stroomt. Wanneer de + en – pool met elkaar in contact komen, ontstaat er kortsluiting

Omdat knoopcellen zo’n platte vorm hebben, liggen hun positieve en negatieve pool heel dicht bij elkaar. Als ze in het inzameldoosje in aanraking komen met andere batterijen zoals een 4,5-Volt batterij of 9 Volt-batterij of met andere knoopcellen, veroorzaakt dit soms kortsluiting. Lege batterijen zijn immers nooit helemaal leeg.

De oplossing? Kleef alle knoopcellen netjes op een strookje plakband, zo bedek je één van de polen met een ‘beschermende laag’, waardoor het risico op kortsluiting wegvalt. 

Ook bij 4,5V en 9V plak je de polen af met een stukje plakband of schilderstape.

 

Plak de polen af met een stukje plakband of schilderstape.

 

 

 

Veilig omspringen met beschadigde batterijen

Lekkende batterijen

Batterijen beginnen vooral te lekken als ze te lang ongebruikt in een toestel blijven zitten. Dan krijg je die herkenbare witte korreltjes die vastgekoekt zitten rond de batterij. Als dat het geval is, moet je elke batterij apart in een doorzichtig plastic zakje plaatsen om ze te bewaren. Bewaar het zakje op een droge en goed geventileerde plaats en hou ze zo ver mogelijk weg van brandbaar materiaal als bv. white spirit.

 

Lekkende batterijen herken je aan de typische witte korreltjes.

 

 

De lekkende batterijen uit het toestel halen doe je veilig door huishoudhandschoenen aan te doen en een schort voor te binden. Zo vermijd je contact met de chemische stoffen, zoals het batterijzuur, en vermijd je huidirritatie. Zorg dat de ruimte waar je de batterijen vervangt goed verlucht is en werk buiten het bereik van nieuwsgierige kinderen of huisdieren. En was je handen als je klaar bent.

Het toestel zelf kan je trouwens heel eenvoudig reinigen met azijn of citroensap.

Gezwollen batterijen

Zeker nu we quasi enkel nog virtueel contact met elkaar kunnen houden, is een gezwollen batterij minder welkom dan ooit … Word je geconfronteerd met een smartphone die plots uit z’n voegen barst? Een tablet met een uitstulping? Een laptop met een bultje?

Batterijen kunnen door allerhande redenen -zoals oververhitting- opzwellen. In extreme gevallen tot zelfs twee keer hun oorspronkelijke grootte, zodat ook de behuizing van je toestel opbolt. De gasvorming ontstaat als de batterij het te heet krijgt. Dat kan onder meer als je ze te vaak oplaadt, door een productiefout, door een verkeerde of slechte oplader of als de batterij faalt door ouderdom. Zorg er dus zeker voor dat je je gsm, tablet of laptop correct oplaadt.

 

Prik zeker geen gaatje in de opgezwollen batterij van je gsm, tablet of laptop.


 

 

Is het al te laat, wacht dan zeker niet tot de batterij ‘krimpt’, maar schakel je toestel meteen uit en gebruik het voorlopig niet meer. Breng het zodra dit mogelijk is naar een service center. Probeer ook niet de zwelling zelf op te lossen door er bv. een gaatje in te prikken. Het gas dat dan vrijkomt is niet alleen ontvlambaar, maar ook ongezond.

Zorg er vooral voor dat beschadigde batterijen geen kortsluiting kunnen veroorzaken door de contacten af te kleven en/of de batterijen individueel te verpakken. Stockeer ze liefst apart en ver van brandgevoelig materiaal.

Op zoek naar extra tips om batterijen thuis veilig te bewaren? Je vindt ze hier!

 

Geen zakjes meer in je favoriete inzamelpunt?

Laat het ons weten en we vullen ze meteen aan.


Meld locatie  

Misschien wil je dit ook wel lezen

Batterijen meenemen op het vliegtuig: do's-and-don'ts

02 July 2018

Mogen batterijen in de handbagage? Mag je een powerbank inchecken in het vliegtuig? Vind alle antwoorden hier.

Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het precies?

12 March 2018

Draadloos opladen wordt steeds populairder. Hoe werkt het precies? Welke toestellen komen hiervoor in aanmerking? En wat zijn de voor- en nadelen?

Deze batterijen kunnen je leven redden

19 February 2019

Batterijen kunnen soms het verschil maken tussen leven en dood. Deze apparaten redden letterlijk levens.