Skip to content
Hoe bewaar je batterijen thuis? 5 tips voor veilig opbergen

Hoe bewaar je batterijen thuis? 5 tips voor veilig opbergen

Wat is de beste manier om batterijen veilig te bewaren en wat kan je doen als er toch iets fout loopt? In dit artikel vind je tips en oplossingen.

Bewaar lege batterijen veilig in een doosje

Bewaar je lege batterijen niet zomaar overal in het huis (en zeker niet in het toestel zelf), maar gebruik een inzameldoosje. Plaats het op een droge en goed geventileerde plaats. Lege batterijen bewaar je best op kamertemperatuur, dus stop het doosje zeker niet in de koelkast en plaats het niet in de buurt van de oven.

Bewaar ook geen kleine batterijen in pillendoosjes of samen met medicijnen. Door de vorm en grootte van bv. knoopcellen, kunnen die immers makkelijk verward worden met medicijnen.

Bewaar je batterijen niet in een metalen doos om kortsluiting te voorkomen.

Bewaar lege en (half)volle batterijen apart

Bewaar lege batterijen niet samen met nieuwe batterijen. Je kan aan de buitenkant niet zien of een batterij leeg of vol is. Als je ze apart bewaart, weet je meteen welke batterijen je nog kan gebruiken en welke niet.

Wat met batterijen die je uit het toestel hebt gehaald maar die nog niet volledig leeg zijn? Een handige tip: zet twee bewaardoosjes op een vaste, droge en goed geventileerde plek. Eén doosje voor lege batterijen en één doosje voor batterijen die je nog kan gebruiken. Plak op elk doosje een label om het onderscheid te kunnen maken.

Wat doe je met batterijen die hun vervaldatum overschreden hebben? Je kan ze nog gewoon gebruiken, maar ze zullen niet meer op hun volle capaciteit werken. Als batterijen niet gebruikt worden verliezen ze na verloop van tijd stilaan hun energie. Maar het is dus niet nodig om ‘vervallen’ batterijen af te danken. Je kan ze eerst opgebruiken en later, wanneer ze leeg zijn, samen met je andere lege batterijen naar een inzamelpunt brengen.

Bewaar batterijen buiten het bereik van kinderen

Voorzie een veilige – bij voorkeur wat hogere – plek voor het doosje waarin je de batterijen bewaart. Kleine batterijen als knoopcellen hebben wel wat weg van snoepjes, wat tot ongelukkige situaties kan leiden voor grijpgrage kinderhandjes. Zorg er dus voor dat kinderen de batterijen niet kunnen inslikken.

Maak er ook een gewoonte van om batterijen niet te vervangen in het bijzijn van kinderen. Verbied je kinderen met batterijen te spelen en geef zelf het goede voorbeeld door geen batterijen in je mond te stoppen om ze ‘vast te houden’ terwijl je een batterij vervangt.

Kinderen en batterijen

Hou batterijen ver van grijpgrage kinderhandjes

Ook preventief kan je een aantal risico's vermijden. Zo kan je bij de aankoop van toestellen en speelgoed opletten dat ze alleen met een schroevendraaier of muntstuk kunnen worden geopend. Koop daarnaast ook je batterijen in blisterverpakking, want die zijn niet zo makkelijk te openen voor kinderen.

Loopt het ondanks alle voorzorgen toch fout? Lees hier wat je dan best kan doen.

Vermijd kortsluiting tussen batterijen in het doosje

Mogen lege batterijen tegen elkaar liggen?

Voor de meeste batterijen is het geen probleem dat ze tegen elkaar liggen, maar als er knoopcellen in de mix zitten, kan je toch best extra voorzorgen nemen. De stroom in een batterij wordt opgewekt door de elektriciteit die van pool naar pool stroomt. Wanneer de + en – pool met elkaar in contact komen, ontstaat er kortsluiting.

Omdat knoopcellen zo’n platte vorm hebben, liggen hun positieve en negatieve pool heel dicht bij elkaar. Als ze in het inzameldoosje in aanraking komen met andere batterijen zoals een 4,5V batterij of 9V batterij of met andere knoopcellen, veroorzaakt dit soms kortsluiting. Lege batterijen zijn immers nooit helemaal leeg. 

Ontdek hier hoe je het maximum uit je batterijen haalt

De oplossing? Kleef alle knoopcellen netjes op een strookje plakband, zo bedek je één van de polen met een ‘beschermende laag’, waardoor het risico op kortsluiting wegvalt. 
Ook bij 4,5V en 9V plak je de polen af met een stukje plakband of schilderstape.

Plak de polen af met een stukje plakband of schilderstape.

Batterijen afplakken

Veilig omgaan met beschadigde batterijen

lekkende batterijen

Lekkende batterijen

Batterijen beginnen vooral te lekken als ze te lang ongebruikt in een toestel blijven zitten. Dan krijg je die herkenbare witte korreltjes die vastgekoekt zitten rond de batterij. Als dat het geval is, moet je elke batterij apart in een doorzichtig plastic zakje plaatsen om ze te bewaren.

Bewaar het zakje op een droge en goed geventileerde plaats en hou ze zo ver mogelijk weg van brandbaar materiaal als bv. white spirit.

Lekkende batterijen herken je aan de typische witte korreltjes.

De lekkende batterijen uit het toestel halen doe je veilig door huishoudhandschoenen aan te doen en een schort voor te binden. Zo vermijd je contact met de chemische stoffen, zoals het batterijzuur, en vermijd je huidirritatie. Zorg dat de ruimte waar je de batterijen vervangt goed verlucht is en werk buiten het bereik van nieuwsgierige kinderen of huisdieren. En was je handen als je klaar bent.

Het toestel zelf kan je trouwens heel eenvoudig reinigen met azijn of citroensap. Bekijk in deze video hoe je te werk gaat.

Gezwollen batterijen

Word je geconfronteerd met een smartphone die plots uit z’n voegen barst? Een tablet met een uitstulping? Een laptop met een bultje? Dat noemen we een gezwollen batterij.

Batterijen kunnen door allerhande redenen - zoals oververhitting - opzwellen. In extreme gevallen tot zelfs twee keer hun oorspronkelijke grootte, zodat ook de behuizing van je toestel opbolt. De gasvorming ontstaat als de batterij het te heet krijgt. Dat kan onder meer als je ze te vaak oplaadt, door een productiefout, door een verkeerde of slechte oplader of als de batterij faalt door ouderdom. Zorg er dus zeker voor dat je je gsm, tablet of laptop correct oplaadt.
 

Gezwollen batterij laptop

Prik zeker geen gaatje in de opgezwollen batterij van je gsm, tablet of laptop.

Is het al te laat, wacht dan zeker niet tot de batterij ‘krimpt’, maar schakel je toestel meteen uit en gebruik het voorlopig niet meer. Breng het zodra dit mogelijk is naar een service center of recyclagepark. Probeer ook niet de zwelling zelf op te lossen door er bv. een gaatje in te prikken. Het gas dat dan vrijkomt is niet alleen ontvlambaar, maar ook ongezond.

Zorg er vooral voor dat beschadigde batterijen geen kortsluiting kunnen veroorzaken door de contacten af te kleven en/of de batterijen individueel te verpakken. Stockeer ze liefst apart en ver van brandgevoelig materiaal.

Op zoek naar extra tips om batterijen thuis veilig te bewaren? Je vindt ze hier!

Is je doosje vol? Breng je batterijen dan naar een Bebat-inzamelpunt!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt