Skip to content
Batterijen recycleren doe je zo

Batterijen recycleren doe je zo

Batterijen recycleren, dat doen wij Belgen als de beste. In 2020 zamelden we maar liefst 3.357 ton in, over 24.000 inzamelpunten; een mooi resultaat dat ons op de eerste plaats zet in Europa. En daar mag je gerust trots op zijn! Maar nu er steeds meer en steeds krachtigere batterijen op de markt komen, is het tijd om onze manier van inzamelen een update te geven, zodat het ook veilig en duurzaam blijft met het oog op de toekomst.

Daarom rolde Bebat een nieuw inzamelsysteem uit, met vernieuwde doosjes, slimme inzamelunits en aangepaste regels die veiligheid en duurzaamheid op de eerste plaats zetten. 

Ontdek in dit artikel hoe jij op de beste manier kan inzamelen, en waar je vanaf nu met welke batterijen terecht kan.

Waarom batterijen recycleren?

Als batterijen leeg zijn, dan hebben ze voor jou geen enkel nut meer. Gelukkig weten de meeste mensen intussen dat batterijen speciale aandacht verdienen als ze zijn opgebruikt. Ze bevatten immers nog zo veel schaarse grondstoffen, die we na recyclage gewoon opnieuw kunnen gebruiken. 

De positieve gevolgen van onze recyclage-inspanningen kunnen tellen:

  • Door batterijen te recycleren moeten er minder nieuwe grondstoffen ontgonnen worden; 
  • waardoor het milieu minder belast wordt; 
  • en we batterijen kunnen blijven gebruiken als propere energiebron.
  • Bovendien kunnen de gerecycleerde materialen ook gebruikt worden voor allerlei andere toepassingen, zoals brilmonturen, gieters, driewielers of kruiwagens.
Waals gewest milieu verplichtingen

Batterijen inzamelen en binnenbrengen: de nieuwe methode

In de wereldwijde zoektocht naar milieuvriendelijke energie-oplossingen spelen batterijen een grote rol. Dat zie je bijvoorbeeld aan de snelgroeiende markt van elektrische voertuigen en thuisbatterijen. Maar ook in kleinere toestellen, zoals je telefoon en je computer, worden batterijen steeds krachtiger en vernuftiger. Om die razendsnelle evolutie te kunnen bijhouden, moeten we ook ons inzamelgedrag aanpassen aan de nieuwe batterijenstroom die eraan komt.

Hier vind je alle details over de nieuwe inzamelmethode van Bebat.
 

De Bebat-kubus meet, verzamelt en vervoert

Een handig hulpmiddel bij het verzamelen van batterijen is de inzamelkubus van Bebat. Die meet je lege batterijen en vertelt je waar je ze kan binnenbrengen: op school, in de winkel of in het recyclagepark. 

Wanneer je je batterijen in de kubus hebt verzameld, kan je die eenvoudig sluiten en meenemen naar het inzamelpunt. Daarna gebruik je hem gewoon opnieuw. Handig en duurzaam!
 

Inzameldoosje op rek
Bebat vat op school

Inzamelen op school: kleine batterijen

Zoals je misschien kan verwachten, gelden op scholen de ‘strengste’ regels. Daar mag je enkel de kleine huis-tuin-en-keuken-batterijen binnenbrengen, zoals AA-, AAA-, 9 voltbatterijen en knoopcellen. Dat zijn gelukkig wel de batterijtjes waar je het meest mee in aanraking komt voor je huishoudelijke toestellen. 

Past de batterij niet door de circkelvormige inwerpopening? Dan breng je ze ergens anders binnen, zoals een inzamelpunt in de winkel of het recyclagepark. Als je niet zeker bent of een batterij op school welkom is, gebruik dan thuis je Bebat-kubus om de batterij te meten. Past ze door de cirkelvormige opening? Dan mag ze in de inzamelunit op school.
 

Binnenbrengen in de winkel: kleine en middelgrote batterijen

De kleine batterijen die je op scholen mag inzamelen, zijn uiteraard ook welkom in de inzamelpunten van winkels. Maar daar mag nog nét ietsje meer. Ook middelgrote batterijen, zoals de batterij van je smartphone of camera, een grotere (herlaadbare) staafbatterij of een blokbatterij kunnen in het vat. 

Kortom: alle batterijen die in de Bebat-kubus passen (niet enkel door de cirkelvormige opening) mogen in de Bebat-inzamelunit bij winkels of bedrijven.
 

Retail foto test
Bebat ton recyclagepark

Afgeven bij het recyclagepark: grote en beschadigde batterijen

Klein, groot, heel groot of beschadigd? Het recyclagepark is de plek waar je met alle soorten batterijen terecht kan. Daar staat immers, naast de gewone Bebat-inzamelunit, ook een extra veilige, extra grote container, speciaal voor je grote en beschadigde batterijen. Denk bijvoorbeeld aan de batterij van je elektrische fiets, je laptopbatterij of een grote accu van een boormachine. 

Als de batterij te groot is voor je Bebat-kubus, dan breng je ze rechtstreeks naar het recyclagepark. 

De nieuwe Bebat-inzamelunits

Niet alleen de doosjes, maar ook de inzamelunits van Bebat hebben een make-over gekregen. Ze zijn nu nog veiliger en duurzamer dan voorheen én zijn uitgerust met een slim deksel. 

  • Er zijn metalen vaten in de plaats van de plastic tonnen gekomen.  Metaal heeft een hogere herbruikbaarheid en zo reduceren we het gebruik van plastics. 
  • De inwerpopening is verkleind. Op school passen enkel de kleine batterijen in het vat, en in de andere inzamelpunten ook middelgrote batterijen. Voor grote en beschadigde batterijen ontwikkelde Bebat de speciale container in het recyclagepark. 
  • De Bebat-vaten hebben een slim deksel gekregen, die de vulgraad kan meten. Als het vat vol is, wordt het automatisch opgehaald, waardoor er nooit te lang volle vaten blijven staan. Zo loop jij niet het risico om een overvolle inzamelunit tegen te komen waar je batterijen niet meer in passen.
Batterijen Bebat Schoolvat

Wat als je de batterijen niet uit het toestel kan halen? Dan is er Recupel.

Wat is Recupel? 

Bij Bebat zorgen we voor een correcte, milieuvriendelijke recyclage van je afgedankte batterijen. Onze collega’s van Recupel doen eigenlijk hetzelfde, maar dan met oude elektronische apparaten en lampen. De toestellen worden eerst grondig nagekeken. Kunnen ze gerepareerd en hergebruikt worden? Dan gaan ze eerst nog naar De Kringwinkel.

Heb je een elektrisch toestel waar je vanaf wil? Check dan eerst of er batterijen in zitten, haal die eruit en breng ze binnen bij Bebat. Het toestel zelf hoort thuis bij een Recupel-inzamelpunt. Op veel plaatsen vind je de Bebat- en Recupel-inzamelunits netjes naast elkaar. Makkelijk als je bij beide iets wil binnenbrengen!

Hier vind je de Recupel-inzamelpunten

Infographic inzamelen
Ontdek de inzamelregels

Ontdek de inzamelregels

Meer weten over de nieuwe manier van batterijen inzamelen? Ontdek hier alles over de Bebat-kubus en het nieuwe inzamelsysteem.

Lees meer