Skip to content
Batterijen meenemen op reis: waarop moet je letten?

Batterijen meenemen op reis: waarop moet je letten?

Voor sommigen is inpakken hét begin van hun vakantie, voor anderen is koffers klaarmaken een stresserend moment dat ze liever zo snel mogelijk achter de rug hebben. Eén ding mag je zeker niet over het hoofd zien: wat met de batterijen die je meeneemt op reis? Hoe vervoer je ze veilig? En wat als ze leeg zijn?

Welke batterijen neem je mee op reis?

Vandaag kan je niet meer op reis zonder batterijen. Denk maar aan je smartphone, fototoestel of zaklamp. Je wilt natuurlijk geen enkel fotogeniek moment missen of het nachtelijke tripje naar de sanitaire blok op de camping helemaal in het duister moeten afleggen, niet?

Om onze tips straks goed te kunnen volgen, is het belangrijk om eerst een lijstje te maken van welke batterijen/accu’s je meeneemt op reis.

Batterijen op reis

Alvast een eerste aanzet:

  • Fototoestel met batterij en oplader
  • Smartphone
  • Tablets / Videoschermen in de auto
  • Powerbank
  • Zaklamp / Tafellamp
  • Reiswekker
  • Gps (voor auto of fiets)
  • Fietslichten
  • Koelbox met lader
  • Elektrische fiets

Fietsvakantie met je e-bike

Om een fietsvakantie te ondernemen met dagelijkse ritten van 60 kilometer (of meer) hoef je niet langer een geoefende fietser te zijn. Je kunt nu je eigen ‘Tour de France’ - of van eender welk land - ondernemen dankzij de elektrische fiets. 

Je plant een mooie trip langs uitgestrekte natuur en ver weg van de drukte van autosnelwegen. Op je fietsroute heb je heel wat stops aangestipt om je fietsbatterij op te laden én zelf even op adem te komen. Hoe ver je kunt rijden met elektrische ondersteuning, dat lees je in deze blogpost. Maar - en dit wordt soms over het hoofd gezien - het is erg belangrijk om tijdens deze fietsreis ook je fietsaccu goed te verzorgen.

Hoge temperaturen zijn nefast voor de accu van je e-bike. Niet alleen vermindert de capaciteit van je batterij (en kun je dus minder ver rijden), maar er kan ook blijvende schade optreden door de warmte. Zoek dus altijd een schaduwplekje op voor je fiets. 

Meer tips over het onderhoud van de accu hebben we hier opgelijst

Elektrische fiets

Je kunt nu je eigen ‘Tour de France’ - of van eender welk land - ondernemen dankzij de elektrische fiets.

Autovakantie

Heel wat Belgen kiezen tijdens de zomermaanden voor een vakantie in één van onze buurlanden of een andere Europese trekpleister. Deze verplaatsing naar hun vakantiebestemming gebeurt meestal met de wagen. Zonder dat ze het zelf beseffen, vervoeren ze ook heel wat batterijen mee. Check zeker het lijstje bovenaan deze blogpost maar eens!

Wat kan je doen om je autorit veilig te laten verlopen?

  • Vermijd hitte. Een te warme batterij - of het nu die van je smartphone of je fototoestel is - verslindt namelijk energie. Je zult dus veel sneller moeten opladen. Wie weet kreeg je ooit wel een instructiescherm te zien dat de temperatuur van je toestel te hoog is? Zet je toestel uit en laat het rustig afkoelen. 
    Probeer je wagen dus in de schaduw te parkeren en laat toestellen met batterijen best niet te lang niet in de zon liggen.
     
  • Neem maatregelen voor extra batterijen. Ben je van plan om reservebatterijen mee te nemen? Stop die in een apart zakje en plak de polen af. 
     
  • Lege batterijen? Voorzie plakband om eventuele lege batterijen af te plakken en bewaar ze apart in je bagage.

En nog even iets over de grootste batterij die je meeneemt op autovakantie: de accu van de wagen zelf! 

De temperatuur onder de motorkap kan heel snel oplopen bij mooi weer. Als er nog extra inspanningen gevraagd worden van de accu - denk bijvoorbeeld aan de airco - dan wordt de autobatterij nog warmer. Om de accu wat te sparen, kan je altijd even de deuren openzetten voor het vertrek, de ramen openen als je het te warm hebt en het contact uitzetten als je even parkeert. Het zou zonde zijn om je reis te moeten onderbreken wegens autopech, niet? Als het echt heel warm is (40 graden en meer) is het zeker de moeite om tijdens de rit de airco eventjes uit te zetten, om op die manier de batterij minder warm te laten worden.

Vertrek je op wintervakantie? Dan zal eerder de kou een mogelijke spelbreker zijn. 

Hier lees je enkele tips om de accu van je wagen goed te verzorgen

Batterijen op het vliegtuig

Op reis met het vliegtuig

Batterijen kan je niet zomaar meenemen op het vliegtuig. Er zijn richtlijnen en restricties. Die hangen af van de luchtvaartmaatschappij bij wie je je tickets hebt geboekt. Controleer dit zeker op voorhand. Zo kan je het check-in personeel hiervan op de hoogte brengen.

De capaciteit en de samenstelling van de batterijen - zoals bijvoorbeeld de lader van je fototoestel of een powerbank - zijn vaak bepalend voor de plaats waar je ze het best bewaart in de handbagage, in het ruim of in een speciale, beveiligde plek in het ruim.
We verzamelden alle informatie in een handige blogpost

Terug in het land met een handvol lege batterijen? Breng ze naar een inzamelpunt. Er zijn in België 24.000 inzamelpunten, dus er is er altijd wel één in je buurt!

Geniet van je vakantie!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt