Ik speel het eerlijk en veilig | Bebat Overslaan en naar de inhoud gaan

Speel jij het spel eerlijk en veilig?

Lees deze pagina aandachtig en zamel correct en veilig in!

Helden van Bebat

Bij de inschrijving ondertekenden alle deelnemende scholen een charter, het Erewoord van de Helden van Bebat, waarin ze beloofden om eerlijkheid en veiligheid steeds voorop te stellen tijdens én na de K3 scholenactie.

Dit Erewoord van de Helden van Bebat berust op drie belangrijke pijlers:

Zamel enkel huis-tuin-en keukenbatterijen in op school

Niet elke batterij hoort thuis op school. We maken een onderscheid tussen huis-tuin-en keukenbatterijen en industriële batterijen. Alle scholen kregen dan ook een praktische poster toegestuurd die moet helpen om dit onderscheid te maken. We ontwikkelden tal van kant-en-klare tools die je zullen helpen bij het sensibiliseren van leerkrachten, ouders en leerlingen. Ontdek onder andere onze batterij-encyclopedie 'Batteripedia', een checklist om al je huis-tuin-en keukenbatterijen thuis op te sporen en nog zoveel meer.

Naar het educatief downloadcenter!

Onze inzameltips al gelezen?

De school die de K3-scholenactie vorig jaar won, speelde het 100% volgens de regels van het spel. Onderstaande inzameltips brengen je al een heel stuk dichter bij de overwinning.

  1. Plak knoopcellen op een stuk plakband : Knoopcellen durven in combinatie met andere batterijen (9V batterijen, 4,5V batterijen) wel eens kort te sluiten. Geef ze hiertoe de kans niet en plak ze af op een stukje plakband. Doe ook mee aan de Knoopcelchallenge!
  2. Een ton is geen vuilbak: In de tonnen mogen enkel lege batterijen ingezameld worden. Inktcartridges, etensresten, papier, blikjes, kabels, lampen,... horen hier dus niet in thuis. Zit de batterij nog in een toestel? Haal deze er dan uit: het toestel breng je naar Recupel, de batterij naar Bebat.
  3. Loopt er toch iets fout? Heb je vragen of ben je niet helemaal zeker? Neem dan zeker contact op met ons. Bemerk je rook, geur of warmte? Isoleer de ton, dek de batterijen af met het deksel (nooit water) en volg de veiligheidsinstructies van jouw school. Verwittig Bebat en bel het incidentennummer 0800 97 523.
  4. Plaats de ton op een zichtbare plaats met sociale controle, op een goed verluchte plaats (op kamertemperatuur en beschut van regen, sneeuw en opstijgend vocht), bij voorkeur op de speelplaats onder het afdak. 

    Zorg ervoor dat ze geen uitgangen of doorstroming blokkeert.

    In klaslokalen, in de refter, doorgangen, in de berging naast het oude papier of in de technische ruimte naast de verwarmingsketel zijn dus geen goede keuze. Hier vind je een handige poster die puntje 4 mooi illustreert. 

Nog tips?

Ontdek hier de tips van de vorige winnaar!