Skip to content
Lekkende batterij: 3 simpele stappen om er veilig mee om te gaan

Lekkende batterij: 3 simpele stappen om er veilig mee om te gaan

Een lekkende batterij is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Je checkt de batterijen van je afstandsbediening, telefoon of pratende teddybeer en treft een knoeiboel aan: witte korreltjes zitten vastgekoekt rond de batterijtjes. Wanneer je batterijen te lang in een apparaat laat zitten, gaan ze immers lekken.

Waarom lekt een batterij? 

Vooral alkaline batterijen en zinkkoolstof batterijen zijn gevoelig voor lekken. Dat komt door de manier waarop ze energie opwekken. De batterij is een soort ‘huisje’ waarin een chemische reactie plaatsvindt. Die reactie komt er doordat twee verschillende soorten metaal (+ en -) op elkaar reageren en stroom opwekken als ze in verbinding staan met een apparaat. De twee metaalsoorten komen niet rechtstreeks met elkaar in aanraking, maar werken via een vloeibare geleider of ‘elektrolyt’. Dit elektrolyt kan gaan lekken, waardoor er witte kristallen komen op de buitenkant van de batterij.

Hoe gebeurt dat? Wanneer een batterij te lang geen stroom gebruikt, of te lang leeg in een toestel zit, ontstaat er een gas in de batterij. Als de druk van het gas te hoog wordt, breekt de beschermlaag van de batterij (een bewuste keuze van de fabrikant om explosie binnenin de batterij te vermijden). Op die manier kan het elektrolyt naar buiten, en heb je een lekkende batterij.

Wanneer je speelgoed of een apparaat een tijdje niet gebruikt, haal je er dus liefst de batterijen uit om ze op een aparte plaats te bewaren.

Zo herken je een lekkende batterij

Om een lekkende batterij te herkennen, kan je vertrouwen op je reuk- en gezichtsvermogen.

  • Je ruikt een chemische geur wanneer je het apparaat openmaakt en de batterijen blootlegt. Een onbeschadigde batterij heeft geen geur, dus van zodra je iets ruikt, weet je dat je te maken hebt met een lekkende batterij.
  • Je ziet een vloeistof of een opgedroogde witte brei. Dat is het elektrolyt dat door verhoogde druk uit de beschermlaag van de batterij is gelekt.
lekkende batterijen

Wat doe je met een lekkende batterij? Drie eenvoudige tips!

Het is zover: je ontdekt in een apparaat lekkende batterijtjes. Dit is wat je moet doen.

  1. Neem eerst enkele voorzorgen:
    • Doe eventueel huishoudhandschoenen aan en bind een schort voor.
      De chemische stoffen kunnen de huid irriteren en vlekken maken op je kleding. Dat kan je met deze maatregelen makkelijk vermijden. Indien je geen handschoenen draagt was je best je handen even nadien.
    • Zorg dat de ruimte waarin je werkt goed verlucht is.
    • Werk buiten het bereik van nieuwsgierige kinderen of huisdieren.
  2. Verwijder je lekkende batterijen:
    • Haal de lekkende batterijen uit hun houders (eventueel met huishoudhandschoenen aan)
      Dit zal iets minder makkelijk gaan dan gewoonlijk, maar het lukt wel.
    • Stop de lekkende batterijen in een doorzichtig plastic zakje
      Zo is goed te zien dat de batterijen beschadigd zijn en dat voorzichtigheid geboden is.
    • Leg het zakje onmiddellijk op een veilige plaats.
      Buiten het bereik van kinderhandjes of huisdieren.
    • Breng het zakje zo snel mogelijk naar een Bebat-inzamelpunt.
      Er zijn in België meer dan 24.000 inzamelpunten. Je vindt er dus zeker eentje in jouw buurt. Zoek hier naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt.
  3. Reinig je apparaat na lekkende batterijen:
    • Citroensap of azijn
      Doop (nog steeds met de handschoenen aan) een wattenstaafje of doekje in citroensap of azijn en breng dit zachtjes aan op de witte korrels in je apparaat. Tip voor de echte doe-het-zelver: bestel eventueel online een glasvezelstift om de klus te klaren.
    • Niet haasten en niet schrobben
      De witte kristallen reageren op de zure vloeistof en zullen na een tijdje loskomen. Wrijf ze zachtjes weg met een oude tandenborstel of een doek, tot je apparaat volledig schoon is. Ga dus niet hard schrobben, want dat beschadigt je toestel. 

      Let op! In sommige gevallen kan de gelekte batterij schade aan de printplaat veroorzaken en zal je toestel niet meer werken. In dat geval kan je het toestel binnenbrengen bij een Recupel inzamelpunt en de batterij bij een Bebat inzamelpunt.

Lekkende batterijen in je toestel? Zo maak je het schoon:

Wat als een lekkende batterij aan je mond of huid komt?

Als de geleidingsvloeistof van een batterij in contact komt met de huid, kan dat brandwonden of irritatie veroorzaken. De vloeistof is bovendien giftig en mag dus zeker niet in de buurt van de mond komen. 

Heb je toch per ongeluk huid- of mondcontact gehad met een lekkende batterij? Dit is wat je moet doen: 

  • Vloeistof van lekkende batterijen op de huid: spoel onmiddellijk met stromend water. Treden er brandwonden op? Neem dan contact op met je huisarts.
  • Lekkende batterijen in de mond: spoel de mond overvloedig met water, en contacteer onmiddellijk het antigifcentrum. Is de geleidingsvloeistof nog in vloeibare vorm tijdens het contact? Ga dan best meteen naar het ziekenhuis of de dokter.
  • Batterij ingeslikt: eet of drink niets, probeer niet te braken en ga meteen naar de spoeddienst voor een radiografie. Geef aan de arts door om welk type batterij het gaat.
  • Zwanger en contact met een lekkende batterij: als je oppervlakkig huidcontact hebt gehad met een lekkende batterij, is er meestal geen reden tot ongerustheid. Was de vloeistof onmiddellijk af met veel water. Indien je de vloeistof hebt ingeslikt, contacteer dan wel onmiddellijk je huisarts.

Hoe vermijd je lekkende batterijen in de toekomst?

Neem deze voorzorgen om lekkende batterijen voortaan te vermijden:

  • Gebruik voor een apparaat batterijen van hetzelfde merk.
  • Vervang alle batterijen van een toestel gelijktijdig.
  • Gebruik je het toestel een tijdje niet? Haal de batterijen er dan uit.
  • Plaats nieuwe batterijen correct in het nieuwe apparaat eerst de negatieve kant en dan de positieve kant; bij het verwijderen van de batterijen is het net andersom.
  • Breng lege batterijen zo snel mogelijk binnen in een Bebat inzamelpunt.
  • Bewaar batterijen op een droge plek bij kamertemperatuur.

Bestaan er ook batterijen die niet lekken? Ontdek het hier.

Hoe lever je een lekkende batterij in?

Lekkende batterijen kan je gewoon inleveren bij een Bebat inzamelpunt. Stop ze voor de veiligheid in een apart zakje.

Gaat het om een grote batterij? Breng ze dan naar het recyclagepark.

SOS lekkende batterij? Dat is weer netjes opgelost!

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt