Skip to content
Elektrische wagen? Binnenkort laad je hem op zonder kabel!

Elektrische wagen? Binnenkort laad je hem op zonder kabel!

Rijd jij al elektrisch of deels elektrisch? De meeste automerken hebben minstens één (deels) elektrisch exemplaar in het aanbod. Jaar na jaar verhoogt het gebruiksgemak voor de consument. De verkoopcijfers van e-wagens gaan dan ook omhoog en de technologie neemt sprongen voorwaarts. Na tal van proefprojecten met draadloos opladen staat ook deze techniek op het punt om overal door te breken.

Zo werkt draadloos opladen van elektrische auto’s

Draadloos opladen van kleinere toestellen zoals de smartphone bestaat al een tijdje en vindt steeds meer aanhang. Het is een geweldig idee om je huishoudtoestellen zoals je tv, staande lampen of geluidsinstallatie zonder kabel te kunnen voorzien van stroom.

Bij draadloos opladen van wagens zit er een oplaadplaatje ingewerkt in de parkeerplaats. De auto krijgt zo’n plaatje aan de onderzijde bevestigd. Als je de auto precies parkeert boven de oplaadplaat, ontstaat er tussen de platen een magnetisch veld. Via inductie wordt elektrische stroom naar de batterij gevoerd en zo laadt de batterij van de auto op. De oplaadplaat op de grond is verbonden met een stroombron.

Opladen auto op straat

Geen vuile kleren meer

De technologie biedt veel mogelijkheden: denk maar aan oplaadplaten op taxi- of busstandplaatsen en in ondergrondse garages. Mia Nordström is een Zweedse autobestuurster die deelnam aan een proefproject van onder andere de stad Stockholm om draadloos opladen uit te testen. Vooral het gebruiksgemak werd onder de loep genomen.

Mia: “Je parkeert boven de oplader, doet je auto op slot en kunt weggaan. Dat geeft een gevoel van luxe en vrijheid.” Ook het feit dat ze niet meer met een kabel in de weer moet zijn, vindt Mia een groot voordeel: “Opladen met de kabel is op zich geen probleem, maar als het regent of sneeuwt, wordt de kabel al snel koud en smerig, waardoor je kleren en je kofferbak vuil worden.”

De technologie biedt veel mogelijkheden: denk maar aan oplaadplaten op taxi- of busstandplaatsen en in ondergrondse garages.

Draadloos opladen, kan dat snel?

Het draadloos opladen van een elektrische wagen duurt langer dan wanneer je via de kabel oplaadt. De stad Rotterdam heeft na een proefproject in 2017 wel al aangekondigd dat ze de laadstroom van de platen kunnen verhogen, waardoor het laden even snel of sneller kan dan met de kabel.

Rijdend opladen: toekomstmuziek?

Je wagen van stroom voorzien terwijl je rijdt? Dat is niet zo futuristisch als je misschien zou denken. Als er oplaadstrips in het wegdek verwerkt zijn, ontstaat er een magnetisch veld als er een elektrische vrachtwagen of auto over rijdt. Op die manier wordt de batterij al rijdend opgeladen. In Korea en China wordt dit volop uitgetest.

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

E-mobility: hoe ver staan we en wat kunnen we nog leren?

Van e-bikes tot drones: ontdek hoe populair e-mobility is in ons land, wat we doen met al die batterijen en wat we nog kunnen leren voor de toekomst.

Ontdek onze e-books