Skip to content
Deze zeven dingen worden gemaakt van jouw lege batterijen

Deze zeven dingen worden gemaakt van jouw lege batterijen

Hoeveel batterijen heb jij in huis? Als je echt zou gaan tellen, vind je er vast meer dan honderd! Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 134 batterijen in huis heeft? Daarvan zijn er 31 leeg. Als je je lege batterijen regelmatig naar een Bebat-inzamelpunt brengt, geven we ze een nieuw leven. We recycleren ze op een milieuvriendelijke manier, waarna ze kunnen dienen om brillen, fietsen, gsm’s en nog andere - best verrassende - voorwerpen mee te maken.

Wat maken we van lege batterijen?

De bijna 3000 ton lege batterijen die we bij Bebat jaarlijks binnenkrijgen, recycleren we. Voor elk type batterij bestaat een specifieke manier van recycleren. Daarna dienen de metalen die we uit de batterijen halen als grondstof voor nieuwe voorwerpen. Deze zeven dingen kunnen bijvoorbeeld gemaakt worden met de grondstoffen van jouw lege batterijen:

  • 13 lege batterijen worden een modieuze brilmontuur
  • 120 lege batterijen worden een splinternieuwe gieter
  • 256 lege batterijen worden de nieuwste gsm
  • 297 lege batterijen worden een handige kookpot
  • 1.882 lege batterijen worden een verkeersbord
  • 3.132 lege batterijen vormen samen het frame van je fiets
  • 500.000 lege batterijen worden een heus vliegtuig

Best spannend om te weten dat je batterijen een compleet nieuwe bestemming krijgen nadat je ze hebt binnengebracht. Zamel jij genoeg lege batterijen in om een fiets te maken? Misschien kan je op school wel samen recycleren en ooit een compleet vliegtuig bij elkaar sparen!

Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 134 batterijen in huis heeft?

Batterijen inzamelen: goed voor het milieu én voor jou

Dat batterijen recycleren goed is voor het milieu, daar is iedereen het over eens. Door de grondstoffen opnieuw te gebruiken moet er minder ontgonnen worden en dat is sowieso goed nieuws. Goed recycleren is dus belangrijk voor de natuur én voor ons. 

Verzamel je met de hele school batterijen in een Bebat-inzamelton? Dan krijgt de school voor elke ingezamelde kilogram 1 spaarpunt. Die Bebat-spaarpunten kan je inruilen tegen toffe spullen voor de school.

Kers op de taart? Een bezoek aan Villa Pila, ons interactief parcours dwars doorheen de wereld van de batterij.

Op zoek naar een inzamelpunt?

Op zoek naar een inzamelpunt?

Vind er hier eentje in jouw buurt.

Vind een inzamelpunt